Radiodokumentar fra et samisk kvinneperspektiv

Samiske kvinner fra sør-, lule- og nordsamiske områder forteller om hvordan de opplever den tiden de lever i.

Hjemme hos Inga Karlsen på Drag

Fra reportasjereise sommeren 2017, Hjemme hos Inga Karlsen på Drag. Fra venstre: Eva Fjellheim, Susanne Normann, Inga Karlsen. Ingrid Fadnes og Astrid Fadnes.

Foto: Elin Már Øyen Vister

En gruppe på fem har laget en samisk radiodokumentar som heter: «I Elsa Laulas fotspor gjennom Sápmi».

I radiodokumentaren tas flere temaer opp, som blant annet naturressurser, språksituasjon og hvordan man jobber med kunst og kultur.

Eva Fjellheim

Eva Fjellheim synes det var kult å jobbe med dette prosjektet.

Foto: PRIVAT

Eva Fjellheim fra Røros har vært med på prosjektet. Nå forteller hun hvordan de kom på å lage en slik dokumentar.

– Vi ville lage en dokumentar som tar for seg samiske kvinner i dag, og hvem de er og kjemper de for de samme sakene som Elsa Laula gjorde for 100 år siden.

Ideen oppsto litt i lys av 100 års jubileet i fjor i Trondheim, og da med et ønske om lage noe som hadde et kvinnefokus, forteller Fjellheim.

– For å lage en slik dokumentar må man dra på reportasjereise, og for vår del har det vært viktig å ta oss god tid. Med de ressursene vi har hatt så har vi reist til ulike steder, blant annet sørsamiske, lulesamiske og nordsamiske områder hvor vi har møtt ulike kvinner og hatt dybdeintervjuer.

– Etterpå kommer det store arbeidet, hvor vi må sette sammen episoder og de fortellingene som skal formidles, forteller Eva Fjellheim til NRK.

– De sakene som ble tatt opp for 100 år siden, er dem fortsatt aktuell?

– Ja absolutt, man ser jo at det er akkurat de samme tingene som var viktig da og som var utfordringene da. Det som er annerledes i dag er kanskje identitet. Mange har blitt påvirket av veldig hard fornorskning. Men generelt er det mye av de samme utfordringene.

Elsa Laula Renberg

Elsa Laula Renberg var en viktig foregangskvinne for 1917 møtet og ble trukket fram under 100-årsjubileet i fjor i Trondheim.

Foto: Tromsø Museum

Radiodokumentaren kommer i fire episoder og i første episode handler det om Máret Ánne Saras kunstprosjekt Pile O' Sápmi, i forbindelse med brorens rettssak om tvangsreduksjon av reinflokken. Dokumentaren vil komme som podkast senere i vår.

«I Elsa Laulas fotspor gjennom Sápmi», er med på Human International Documentary Film Festival. På fredag kan du få høre første episode, visningen finner sted på Samisk Hus i Oslo 9. Mars klokken 18:00. Andre episode blir vist på Litteraturhuset i Oslo 11. Mars klokken 16:00.


NB! Hvis du er i Bodø, får du tjuvlytte på første episode allerede 8. Mars på Bodø Kunstforening.