Frykter flertallsdiktatur

Kåfjordordfører Bjørn Inge Mo (A) var publikum under onsdagens folkemøte. Han lot ikke sjansen gå i fra seg til å sette fylkestingskandidatene på plass.

Ordfører Bjørn Inge Mo
Foto: NRK

– Et sivilisert samfunn bør ha et ansvar til å ivareta minoritetene, og deres rettigheter til å utvikle språk og kultur. Hvis flertallet skal bestemme at en minoritet ikke skal kunne utvikle seg språklig og kulturelt, så blir det et flertallsdiktatur, sier Bjørn Inge Mo. Han er sittende ordfører i Kåfjord, og er valgt inn for arbeiderpartiet.

Onsdag arrangerte NRK Sápmi folkemøte i Manndalen i Kåfjord kommune. I panelet satt disse fylkestingspolitikere:

Folkemøte i Kåfjord

Panelet under folkemøtet i Kåfjord.

Foto: Johan Ante Utsi / NRK

Jan Gunnar Kaino (SV), Håvard Gulliksen (H), John Karlsen (Frp), Kari-Anne Opsal (Ap), Kjell-Sverre Myrvoll (SP), Roal Sollied (V).

Bjørn Inge Mo tok ordet og var mektig provosert. Han mener samesak er mer enn budsjett, kostnader, og lokaldemokrati. Han mener det handler om menneskeverd, at folk sin bakgrunn skal bli tatt på alvor og verdsatt.

– Er det egentlig en sak for lokaldemokratiet at en majoritet skal bestemme om en lite mindretall skal få bruke sitt eget språk i forhold til de offentlige myndigehetene i den kommunen de bor i, spurte Mo.

Bjørn Inge Mo mener det er holdninger som har gått i arv som ligger i grunnen. Han ville ikke si at panelet hadde slike holdninger, men mener likevel at bak det som man i dag hører som rasjonell argumentasjon, ligger et grums fra fortida.

– Veldig mange mennesker får en følelse av at de er mindre verdt enn andre.

Må drive lobbyvirksomhet

John Karlsen

Ordføreren i Reisa John Karlsen(Frp)

Foto: Johan Ante Utsi / NRK

Frps fylkestingspolitiker og ordfører i Reisa, John Karlsen er forundret over Bjørn Inge Mo. Han sier at han vet ikke om minoritetsspørsmål kan avgjøres på andre måter enn i et kommunestyre, hvor flertallet bestemmer.

Men han gir et tips om hvordan minoritetene skal fremme sine saker.

– Det som er viktig er å drive lobbyvirksomhet, for å gjøre politikerene så godt forberedt som mulig. At det her er noe dere bør ta hensyn til, sier Karlsen.

Ikke fornøyd

Bjørn Inge Mo var ikke fornøyd med svaret han fikk hos panelet.

– Nei, jeg er ikke egentlig fornøyd, og det er det man har blitt møtt med i flere tiår på slike debatter. Man pakker inn masse fine rasjonelle argumenter tilknyttet økonomi og andre formål, sier han.

Ordføreren i Kåfjord er klinkende klar på hvordan samfunnet burde omfavne minoritetan.

– Jeg begynner å lure på om ikke det her samfunnet burde anerkjent de rettighetene for minoritetan uavhengig hva slags lokalsamfunn de bor i, sier Mo.