Protesterte på Columbusdagen

Mapuche-aktivister støtte lørdag sammen med chilensk politi.

Mapuche-protest

Mapuche-demonstranter fremførte et lite skuespill, som skal vise behandlingen av Chiles urfolk.

Foto: HECTOR RETAMAL / Afp

Aktivistene krever å få tilbake sine tradisjonelle landområder og de fordømmer regjeringens mishandling av urfolk, melder Aljazeera America .

Demonstrantene støtte sammen med politiet i Chiles hovedstad lørdag under en anti-Columbusdag marsj organisert av Urfolksgrupper.

Demonstrasjonene ble holdt på 521-årsjubileet for ankomsten av Christopher Columbus til Amerika. Aktivistene krever retur av sine forfedres landområder og retten til selvbestemmelse

Demonstranter i Santiago kastet steiner og andre gjenstander mot politiet, som svarte med vannkanoner. Minst 10 demonstranter ble pågrepet av politiet, melder lokale medier.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Mapuche-protest

Det var et fargerikt skue i Chiles hovedstad på lørdag.

Foto: HECTOR RETAMAL / Afp

15.000 mennesker deltok

Mer enn 15.000 mennesker deltok i marsjen, organisert av landets største urfolk, mapuchene, som har vært i en lang kamp med myndighetene om forfedrenes land tatt fra dem under koloniseringen.

Christopher Columbus

HELT ELLER SKURK? Christopher Columbus.

Columbus-dagen feires mange steder i både Nord- og Sør-Amerika til minne om Christopher Columbus landstigning i San Salvador den 12. oktober 1492.

Lignende høgtider feires i andre deler av Amerika, på Bahamas Discovery Day og på mange andre steder i Latin-Amerika feires Día de la Raza.

Columbus er en kontroversiell historisk person. Mange mener han er indirekte ansvarlig for at millioner av innfødte døde, at europeerne utnyttet de innfødte amerikanerne, og for slaveriet på de Vestindiske øyer.

Andre gir ham æren for å være startskuddet for den geografiske utbredelsen og videreutviklingen av den vestlige kultur. Mange regner ham for å ha «oppdaget» Amerika, siden han åpnet sjøruten til det nye kontinent.

Mens Columbus-dagsfeiringer fant sted i Latin-Amerika, var mapuchenes parole klar: «Vi har ingenting å feire!», skriver Santiago Times .

Mapuche-folket kjemper for å fremskynde prosessen med å få tilbake sine tradisjonelle landområder. Regjeringen har sagt den vil gi tilbake noe land, men prosessen har vært treg og det som oppfattes som passivitet har blitt møtt med demonstrasjoner og annen vold.