Protester mot fotball-VM

Demonstranter samlet seg i går utenfor VM-stadion i Brasil for å prostestere mot at myndighetene heller bruker penger på å arrangere fotball-VM fremfor å hjelpe landets fattigste.

Sammenstøt om fotball-VM

Det oppstå sammenstøt mellom mellom demonstrantene og politiet i går utenfor fotballstadion da det ble protestert mot at myndighetene i Brasil heller bruker flere milliarder på å arrangere VM mens mange folk lever under fattigdom i landet.

Foto: RICARDO MORAES / Reuters

Bare timer før åpningskampen i fotball-VM hadde demonstranter samlet seg for å protestere mot at myndighetene har brukt nesten 70 milliarder koner på å arrangere VM, mens mange mennesker i landet lever i fattigdom i slumstrøk.

Les også:

Slo hardt ned på VM-demonstranter

Dårlige levevilkår

De fattige har elendig helsetilbud og dårlig utdanningstilbud. Brasilianere har lenge truet med demonstrasjoner og streik med mål i oppkjøringen mot VM med mål om å stoppe hele arrangementet.

Timer før den første fotballkampen startet var det sammenstøt mellom demonstrantene og politiet. Tidligere har politiet advart at protester vil bli møtt med hard motstand. Demonstrantene ble møtt med sjokkgranater og tåregass, og 5 personer ble skadd under sammenstøtet, ifølge NTB.

Se også:

Voldelige demonstrasjoner

Streiker for å oppnå sine krav

Flere flyplassansatte gikk i streik i går i Rio de Janeiro, og veien dit ble sperret av mennesker som forårsaket lange køer. Streiken rammet også flere tusen fotball-fans som var på vei til stadion.

De som streiker krever VM-bonus, bedre arbeidsvilkår og lønnsøkning, og det er blitt varsel om flere streiker i tiden som kommer.

Urfolket er blandt de fattigste

I Brasil er det stor kontrast mellom rike og fattige. De fattige har elendig helsetilbud og dårlig utdanningstilbud.

Urfolket er blandt dem som protesterer mot at Brasil arrangerer VM, da deres levevilkår også er dårlige. Mange lever av jordbruk, og områder som tradisjonelt har tilhørt urfolk blir tatt mer og mer av til blandt annet gruvevirksomhet. Også mellom urfolksbønder og andre bønder i landet er det konflikter.

Brasilianere har lenge truet med demonstrasjoner og streik i oppkjøringen mot VM med mål om å stoppe hele arrangementet, også vise hvordan Sør-Amerikas største demokrati egentlig behandler de fattige i sitt eget land.