NRK Meny
Normal

Millionstøtte til prosjekter i sørsamisk område

To nye prosjekter i sørsamisk område skal sørge for bedre forståelse og økt kunnskap om reindrifta og samene i området.

Svenske penger

Illustrasjonsbilde

Foto: Aftonbladet Bild / Scanpix

To nye prosjekter i sørsamisk område, Lopme Laante og Tjallingen Sijte, er sammen bevilget over 6 millioner kroner i prosjektmidler fra programmet for Mellersta Norrland ur Eu:s regionale utviklingsfond, som delvis er med og finansierer prosjektene.

Målet med prosjektene er å øke forståelsen for reindriften og informere om den samiske kulturen i områdene. – Forståelsen og kunnskapen er i allmenhet veldig lav i dag, forteller Trobjörn Kroik, ordførenen i Tjallingen Sijte.

Økt forståelse

I 2015 startet de boende i Tjallingen foreningen Tjallingen Sijte, som nå har fått 400.000 kroner for å starte opp prosjektet med samme navn. Handölsdalen sameby har et av sine viktigste områder i traktene rundt Tjallingen i vestre Jämtland.
Om sommeren er det mange turister og vandrere som beveger seg i området, og med prosjektet vil medlemmene i Tjallingen Sijte blandt annet gjøre et forsøk på å øke forståelsen for reindriften.

Torbjörn Kroik

MANGE MULIGHETER: Torbjörn Kroik, Tjallingen Sijte sier det et prosjekt med mange muligheter. Det gjelder bare å vite hvordan det skal gjennomføres

Foto: Torgny Seger

- Vi vil at folk istedenfor å vandre rett gjennom området til reinene skal passere Tjallingen Sijte for å få mer informasjon om reindrifta og kulturen, forteller Kroik.

I perioden august til desember skal et delprosjekt bedrives. Dette for å komme igang med planlegging og se hva og hvordan ting skal gjøres, og hvordan de kan utvikles til det at prosjektet starter på riktig måte.

Aktivitetsparker

Lopme Laante prosjektet med start 1 juli i år er bevilget 6 milioner kroner, og bedrives av foreningen Lopme Naestie, der Handölsdalen og Mittådalens sameby er hovedmenn.

Prosjektet har for mål å etablere to aktivitetsparker som skal gi så vel opplevelser som formidling om samisk kultur og reindrift i håp om økt forståelse for både samenes kultur og reindrifta. Aktivitetsparkene er tenkt å bygges i Härjedalen kommune. En i Björnriket i nærheten av Vemdalen og en i Funäsdalen.