NRK Meny
Normal

Privat aktør i Kautokeino vil ta imot 50 flyktninger

Isak Mathis O. Hætta, som driver Villmarkssenteret i Kautokeino, holder på å forhandle med UDI om å ta imot 50 flyktninger. At kommunen tidligere har sagt nei til å bosette flyktninger har ingenting å si.

Isak Mathis O. Hætta driver Villmarkssenteret i Kautokeino

Isak Mathis O. Hætta driver Villmarkssenteret i Kautokeino

Foto: Fotomontasje: NRK

Isak Mathis O. Hætta bekrefter overfor NRK Sápmi at han er i samtale med UDI om å ta imot 50 flyktninger.

Han vil foreløpig ikke stille opp på intervju, men forteller at han har fått forslag til kontrakt, men at han ennå ikke har skrevet under kontrakten fordi han må se på lønnsomheten først.

Hør sak om dette i nyhetsprogrammet Sáhka Váibmosis på radio kl. 16.

Johan Vasara

Ordfører i Kautokeino Johan Vasara

Foto: Liv Inger Somby

Kommunen forbereder seg

Kautokeino kommune har tidligere sagt nei til å bosette flyktninger . Nå er det valgt et nytt kommunestyre og en ny ordfører, som i valgkampen sa at han er åpen for å ta imot flyktninger . Ordfører i Kautokeino Johan Vasara (Ap) sier at kommunen nå må forberede seg på å ta imot flyktninger.

– Vi må finne ut hvilke plikter kommunen har og hva slags tilbud de skal ha tilgjengelig når de kommer. Det andre som må gjøres er i forhold til samfunnet, slik at vi er klare til å ta dem godt i mot. Vi må kanskje blant annet samle inn vinterklær til dem, sier Vasara.

– Blir nok en utfordring

Neste uke skal formannskapet i Kautokeino drøfte flyktningesituasjonen. Vasara har fått beskjed om at Villmarkssenteret har tilbydd 50 plasser til UDI, men vet ikke når flyktningene eventuelt kommer og akkurat hvor mange de er.

– Vi har sett at situasjonen er slik at flyktningestrømmen stadig blir større og at det bare er et tidsspørsmål før Kautokeino blir bedt om å ta imot flyktninger. Derfor har jeg bedt rådmannen om å kartlegge organisasjonen og finne ut om vi er klar til å ta imot flyktninger.

– Er Kautokeino kommune klar til å ta imot flytninger?

– Det blir nok en utfordring. Det blir feil av meg å si at vi er klar. Vi vet alle hvor dårlig stilt det er med kommunen økonomisk og vi har heller ikke så store menneskelige ressurser. Situasjonen krever en spesiell innsats fra oss alle i nærmeste framtid.

Et tidligere vedtak om å si nei betyr ingenting

At kommunen tidligere har sagt nei til å ta imot flyktninger, betyr ingenting i forhold til en avtale mellom UDI og Villmarkssenteret.

– Det er en avtale mellom en privat aktør og UDI. Private aktører kan gjøre slike avtaler og ta imot flyktninger uten at kommunen er involvert. Det er på en måte litt beklagelig fordi kommunen er den som må ta vare på dem som kommer og tilby dem god pleie.

I denne konkrete saken er det også snakk om korttidsopphold og ikke bosetting.

– Det er flyktninger som kommer til Norge og trenger tak over hodet og sengeplasser. Derfor er det viktig at samfunnet tar dem godt i mot, og jeg ber frivillige om å organisere innsamling av klær og andre ting de trenger.

Vil vurdere om de vil bosette flyktninger

Arbeiderpartiet og Flyttsamelista er de som samarbeider i kommunestyret i Kautokeino. Arbeiderpartiet var før valget positive til å ta imot flyktninger, mens Flyttsamelista ikke var det. I samarbeidsavtalen deres kommer det fram at de vil vurdere muligheten for å bosette flyktninger i Kautokeino.

– Denne saken som nå har oppstått er en helt annen situasjon. Når det er snakk om å bosette flyktninger, så er det kommunen som skal bestemme det. Når det er snakk om korttidsopphold har ikke kommunen noe å si, sier Vasara.