Prisvinnende video skal gjenskapes live i en 700 m2 lavvu på Youngstorget

Globaliseringskonferansen går nye veier.

Sofia Jannok - We are still here

Artisten Sofia Jannok og kunstneren Anders Sunna vant i helga førsteprisen i kategorien beste video under imagineNATIVE for videoen «We are still here».

Foto: Offisiell video / YouTube

Runa Fjellanger

Mobiliseringskoordinator Runa Fjellanger.

Foto: Simon Skjelbostad Yset / NRK

– Hvis det er praktisk gjennomførbart skal Sofia Jannok og Anders Sunna gjenskape videoen, opplyser mobiliseringskoordinator Runa Fjellanger i Globaliseringskonferansen 2016 til NRK i en e-post.

Globaliseringskonferansen arrangeres av Norges Sosiale Forum og finner sted på Youngstorget i Oslo 27. til 30. oktober 2016. Konferansen er et møtested og samarbeidsforum for alle som vil lære mer om globale forhold, urettferdighet og nye løsninger på mange av problemene vi ser i verden i dag.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Youngstorget

Youngstorget i Oslo er en populær plass både for konserter og andre store arrangementer.

Foto: Eilif Aslaksen / NRK

I forbindelse med konferansen arrangeres «Idja», som er samisk klubb- og konsertkonsept. Dette gjør de sammen med den samiske ungdomsorganisasjonen Noereh. Her opptrer de samiske artistene Sofia Jannok, Anders Sunna og Marja Helena Mortensson.

Gigantlavvu

I år har konferansen over 70 programposter, 150 innledere og 4 forskjellige lokaler. Årets tema er «Grenseløs». Verden er preget av grenser: Noen fysiske, noen territorielle, og andre mentale. Naturen har sine grenser i form av hav, skog og fjell.

Mennesker har laget sine egne grenser: For mange mennesker rundt om i verden utgjør disse grensene og barrierene forskjellen mellom liv og død, sult og rikdom, og frihet og undertrykkelse.

Den største forandringen fra tidligere år er at vi har en 700 m2 stor lavvu med scene og plass til 500 stykker midt på Youngstorget.

Sofia Jannok og Anders Sunna vant i helgen førsteprisen i katogorien beste video under filmfestivalen imagineNATIVE i Toronto, Canada. Festivalen er verdens største festival spå urfolksfilm.

De vant med musikkvideoen «We are still here».

I sin omtale av Sofia Jannoks «We are still here» skriver imagineNATIVE følgende (fritt oversatt):

«Sofia Jannok og kunstneren Anders Sunna har skapt en fengslende video om motstand mot den svenske statens vedvarende kolonipraksis mot samer.»

I løpet av de fire dagene konferansen pågår, holdes en rekke plenumsmøter, seminarer, verksteder, debatter og foredrag med innledere fra både inn-og utland.

I tillegg satser konferansen på fristende kulturinnslag som kulturbarnehage, konserter, film og bokbad.