Prisvinnende museumsdirektør ble sagt opp på dagen

Under hans tid som direktør har Nordnorsk kunstmuseum i Tromsø vunnet flere priser. Men så fikk plutselig Jérémie McGowan beskjed om å fratre med øyeblikkelig virkning.

Jérémie McGowan

POPULÆR BLANT SAMENE: Jérémie McGowan har som direktør i Nordnorsk kunstmuseum løftet frem samisk kunst og kultur.

Foto: Marius Fiskum

– Det er sjokkerende. Det er vel det ordet som best beskriver det som har skjedd. Det er visst ikke bra nok å gjøre en god jobb.

Det sier museumsdirektør Anne May Olli i RiddoDuottarMuseat (RDM) til NRK.

Anne May Olli

SJOKKERT: Museumsdirektør Anne May Olli ved RiddoDuottarMuseat lurer på om McGowan ble avskjediget fordi han har vært engasjert i det samiske.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

Prisvinnende samarbeid

Den samiske museumsstiftelsen og Nordnorsk kunstmuseum har hatt et godt samarbeid de fire årene Jérémie McGowan har vært direktør.

Nordnorsk Kunstmuseum har vunnet flere priser i kjølvannet av samarbeidet med RDM. Blant annet satt de ny publikumsrekord og vant prisen Årets museum 2017. De vant Norsk publikumsutvikling-prisen samme år.

– Museene spiller en viktig samfunnsrolle. I den tiden McGowan har styrt har Nordnorsk kunstmuseum vært en viktig aktør i samfunnsdebatten. Spesielt har det samiske perspektivet blitt løftet opp, fremhever Olli.

NRK har ikke lyktes å få kontakt med McGowan, men til subjekt.no sier han at det ikke er gitt noen nærmere begrunnelse for dette.

– Trenger ikke å begrunne

McGowan har vært direktør for museet siden 1. mars 2016 og fikk i fjor forlenget åremålet sitt med to år.

Styret i stiftelsen Nordnorsk kunstmuseum (NNKM) skriver i en pressemelding at de har besluttet å løse direktør Jérémie McGowan fra sitt åremål med kunstmuseet.

Han fratrer stillingen allerede i morgen, 1. april.

Jérémie McGowan, Grete Ellingsen

INGEN SPARKING: Styreleder Grete Ellingsen avviser at de har gitt McGowan sparken.

Foto: Pressebilde / Nordnorsk kunstmuseum

– Vi har ikke gitt ham sparken og ei heller på kort varsel. Da han startet i denne åremålsstillingen, skrev han under på en avtale der det står at når som helst innenfor perioden av åremålet kan styret komme tilbake og løse direktøren fra avtalen sin, forklarer styreleder Grete Ellingsen til NRK.

Hun opplyser at dette kan gjøres uten å begrunne avgjørelsen.

Avviser spekulasjoner

Olli spekulerer i om den plutselige sparkingen av McGowan kan ha noe med hans engasjement for det samiske å gjøre.

– Kanskje Jérémie McGowan var en litt for sterk samisk stemme? Jeg har en litt uggen følelse. Jeg er litt redd for at Jérémie sin støtte til det samiske kan være en medvirkende årsak til at han ble avskjediget, hevder Olli.

There is no Sámi dáiddamusea

PRISVINNENDE UTSTILLING: Utstillingen «There is no Sámi dáiddamusea» førte til publikumsrekord og Nordnorsk kunstmuseum vant flere priser.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

Dette benekter Ellingsen på det sterkeste.

– Jeg kan bare betrygge Olli om at det ikke har noen rot i virkeligheten og det har aldri vært med i vurderingen. Så det trenger hun ikke å være bekymret for, bedyrer Ellingsen.