NRK Meny
Normal

Vant pris for offentliggjøring av reintall

Finnmark journalistlag har tildelt Eilif Aslaksen årets journalistpris.

Eilif Aslaksen hedret med journalistpris

- Diskusjonen om reintallet i Finnmark manglet et ordentlig faktagrunnlag, sier Eilif Aslaksen som i går fikk pris for arbeidet med å offentliggjøre reintallene.

Foto: Berit Solveig Gaup

Prisen fikk han for sitt omfattende arbeid som førte til offentliggjøringen av reintallene.

Juryformann Jan Gunnar Furuly sier at juryen har kommet fram til at arbeidet var et unik og nyskapende graveprosjekt, som brøt med tradisjonelle tabuer i reindrifta og vakte nasjonal oppmerksomhet.

– Prisvinner har skrevet en imponerende metoderapport som alle journalister i Finnmark bør lese og la seg inspirere av, sier Furuly til iFinnmark.no .

Stort

Prisvinneren selv synes det var stort å få en slik utmerkelse.

– Dette var veldig artig. Det er mange dyktige journlister i juryen, og at de anser arbeidet mitt som såpass bra at det fortjener en pris er veldig gledelig, sier Aslaksen.

Prisen fikk han for arbeidet med å offentliggjøre reintallene. .

Aslaksen, som i dag er rekaktør for avisa Finnmarken, jobbet som journalist i NRK Sápmi da han gjennomførte graveprosjektet i fjor høst.

– Jeg ville føre diskusjonen om reintallet i Finnmark litt videre. Diskusjonen manglet et ordentlig faktagrunnlag siden reintallet til de enkelte reineierne ikke var noe man snakket høyt om, sier Aslaksen.

Sterke reaksjoner

Reaksjonene lot ikke vente på seg etter at tallene ble offentliggjort.

– Det var veldig spesielt, man snakker om viktigheten av åpenhet, men når man retter søkelyset mot sin egen kultur, da er det ikke lenger like viktig. Noen tolket dette som et angrep på den samiske kulturen, sier Aslaksen.

Allerede i kveld kan Aslaksen vinne en ny pris med prosjektet, for han er nemlig en av de nominerte til Svarte-Natta prisen, som blir delt ut under den nordnorske journalistkonferansen Svarte-Natta i Tromsø i helga.