NRK Meny
Normal

Presidentkandidat: - Rettighetsspørsmål blir viktig

– Jeg er veldig ydmyk og takker for tilliten. Sammenlagt har vi en meget sterk liste, sier Bjørn Inge Mo.

Bjørn Inge Mo

Presidentkandidat for Arbeiderpartiet i Gáisi valgkrets til Sametingsvalget 2017.

Foto: Roger Manndal

Bjørn Inge Mo valgt som sametingspresidentkandidat for Arbeiderpartiet i Gáisi. Sammen med Synnøve Søndergaard, Per Mathis Oskal og Sylvi Vatne Pedersen topper han dermed lista til valgkretsen etter nominasjonsmøtet lørdag.

Rettighetsspørsmål viktige

Den tidligere lederen av Troms Arbeiderparti, kåfjordordføreren og sentralstyremedlemmet i Arbeiderpartiet ble valgt med ni mot seks stemmer mot Per Mathis Oskal. Mo er tydelig på at rettighetsspørsmål innen særlig fiskeri blir viktigste sak i programarbeidet framover.

Her må vi være tydelige slik at vi sikrer tilgang til fiske i de mest sentrale sjøsamiske områdene. Ikke bare for samer, men for hele befolkningen i det aktuelle området, sier Mo.

Han viser også til at Troms Ap langt på vei har programfestet det samme.

Kvener og bysamer

– I tillegg vil jeg at vi skal bli tydeligere på en politikk som spiller på lag med den kvenske befolkningen, for vi har mange av de samme utfordringene, sier Bjørn Inge Mo.

Det blir også viktigere å bygge ut politikken for bysamene på steder som blant annet Alta, Tromsø, Bodø, Trondheim, Bergen og Oslo. Veldig mange samer bor der, og samepolitikken må også omfavne dem, sier han.

Nominering også i andre valgkretser

Arbeiderpartier i Vesthavet valgkrets har nomert leder av Arbeiderpartiets dagens sametingsgruppe, Vibeke Larsen som listetopp. på de to neste plassene er Arild Pettersen Inga og Alessia Reina nominert.

I Sør-Norge valgkrets er Jørn Are Gaski nominert som partites listetopp. På andreplass er Astrid Larsson Kalvemo nominert.

På Arbeiderpartiet samepolitiske konferanse 19. og 20. november avgjøres det hvem som blir partiets president- og visepresidentkandidat.