NRK Meny
Normal

President i trøbbel mens partiet seiler i medvind

Velgerne snur ryggen til sametingspresident Egil Olli. Færre synes han gjør en god jobb. Likevel går partiet hans markert fram i meningsmåling.

Egil Olli

Egil Olli går av som president etter valget neste år. Han stiller ikke som kandidat før 2013-valget.

Foto: Eilif Aslaksen / NRK

Egil Olli

– Jeg er glad fordi partiet går fram, sier Egil Olli (Ap).

Foto: Siv Eli Vuolab / NRK

– Politikken Arbeiderpartiet fører er folk veldig godt fornøyd med. Dette viser at partiet ikke er avhengig av en person. Dette var en gledelig overraskelse, sier president Egil Olli når han forklarer den sterke framgangen.

Færre synes han gjør en god jobb

Samtidig som Ap går fram, viser meningsmålingen også at færre velgere mener Egil Olli gjør en god jobb nå.

– For meg er det vanskelig å si hva som er årsaken til dette. Vi har hatt veldig vanskelige saker. Det har også vært fokus på min person og mine kommunikasjonsmessige kunnskaper. Men det gjør ikke noe. Det som gleder meg mest, er at partiet går så mye fram uavhengig av min person, sier Olli til NRK.

Meningsmålingen viser at Ap går fram med 5,2 prosentpoeng i forhold til valgresultatet i 2009.

34 prosent av velgerne svarer imidlertid at de er uenig i påstanden om at Olli gjør en god jobb som sametingspresident. Denne andelen har økt siden mai 2010.

21 prosent var enig i påstanden om at han gjorde en god jobb. I mai 2010 mente 37 prosent at Olli gjorde en god jobb som sametingspresident.

– Det ville være rart om folk ikke har meninger om min person og det jeg gjør. Men igjen; det viktigste for meg er at vi holder stand og er stabile. Det forteller at det vi hittil har gjort på Sametinget er folk godt fornøyd med, sier Egil Olli.

Han mener at folk ser at det nytter med praktisk politikk, og trekker fram blant annet kystfiskesaken som ble vedtatt av Stortinget i vår.

Nykommer tar æren for Aps framgang

Árja var nykommer i 2009-valget, og fikk en oppslutning på 10 prosent. Partiet ble valgets store vinner. Meningsmålingen viser imidlertid en tilbakegang på 2,3 prosentpoeng.

– Vi har gjort en fremragende jobb på Sametinget. Vi har blant annet fremmet eldrepolitikk, skolepolitikk og den politikken vi har lovt våre velgere. Dessuten har vi satt en stopper for verneplanene av utmarksområder. Samtidig har vi forbedringspotensiale særlig i forhold til media med tanke på å komme ut med vår politikk. Vi blir kanskje litt usynlig bak de to store partiene, sier Vars til NRK.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Her gratulerer sametingspresident Egil Olli og visepresident Laila Susanne Vars hverandre

Laila Susanne Vars og Egil Olli har undertegnet avtalen etter valget i 2009.

Foto: Sigve Nedredal / NRK

Hun legger ikke skjul på at det er tungt å ha et samarbeid med et stort parti i posisjon. Likevel mener hun at Ap framgang også kan tilskrives Árja.

– Jeg vil være såpass freidig og si at vi tar en del av æren for at Arbeiderpartiet går fram. Det er vår felles politikk Ap også fronter, og det er mye Árja-politikk i det. Vi har greid å påvirke sametingspolitikken i den retningen som vi ønsket å endre den til, sier Vars til NRK.

Hun understreker også at selv om Ap og Árja samarbeider nå, så er de konkurrenter.

– Heldigvis er det over et år til valget, og vi skal gjøre alt vi kan for å snu denne negative trenden, sier hun.

– Har en stor jobb foran oss

Parlamentarisk leder i Norske Samers Riksforbund (NSR), Aili Keskitalo sier meningsmålingen viser at partiet har en stor og krevende jobb foran seg.

– Den jobben skal vi være klar for selv om valgkampforberedelsene ikke har startet ennå, sier hun til NRK.

Aili Keskitalo

Aili Keskitalo er leder i NSR.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

NSR får en oppslutning på 19,2 prosent i målingen. I forhold til valget i 2009 er dette en tilbakegang på 1,8 prosentpoeng.

Keskitalo er ikke enig i påstanden om at tilbakegangen til NSR kan skyldes at partiet fokuserer mer på prinsipielle rettighetsspørsmål enn praktisk politikk.

– Alle partiene på Sametinget holder rettighetsfanen ganske høyt. Vi vet både fra forskning og tidligere galluper i NRK Sápmi at dette er spørsmål som er viktige for de samiske velgerne. Det som er utfordringen for alle som jobber med samepolitikk, er at vi har begrensede muligheter til å påvirke folks hverdag direkte. Slike beslutninger tas stort sett i kommunestyrer og på Stortinget, sier hun.