NRK Meny
Normal

Aili ville feiret Russlands nasjonaldag på ambassaden

Men sametingspresidenten prioriterer heller reindriftssamenes landsmøte. Sametingets møteleder rusler imidlertid til ambassaden.

Kreml og Moskvaelven sett fra en bro i Moskva

Moskva forbereder seg til nasjonaldag 12. juni. Sametoppene er invitert til ambassaden i Oslo.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

Aili Keskitalo

Sametingspresident Aili Keskitalo.

Foto: Sergey Gavrilov/Gavrilov Media / NRK
Jørn Are Gaski

Sametingets møteleder Jørn Are Gaski.

Foto: Mette Ballovara / NRK

– Sannsynligvis, svarer Aili Keskitalo på spørsmålet om hun ville stilt opp i den russiske ambassaden i Oslo 12. juni dersom hun ikke var opptatt på landsmøtet til Norske Reindriftssamers Landsforbund.

Sametingspresidenten legger imidlertid ikke skjul på hva hun ville gjort dersom hun var ledig:

– Det er sjelden vi prioriterer denne typen arrangementer, men akkurat i år synes jeg fint vi kan markere naboskapet, sier hun til NRK.

Fredag 12. juni feirer Russland sin nasjonaldag, og ambassadør Vyacheslav Pavlovskiy har invitert sametingspresident til mottakelse i ambassaden i Drammensveien 74.

– Uproblematisk

Forholdet mellom norske myndigheter og Russland har vært anstrengt på grunn av EUs sanksjoner mot landet. Disse sanksjonene støtter også Norge. Dette førte blant annet til at statsminister Erna Solberg ikke deltok på 70-årsmarkeringen av slutten på andre verdenskrig i Moskva 9. mai i år.

Sametingspresidenten tror ikke sanksjonene ville betydd noe 12. juni.

– Jeg tror det er helt uproblematisk. Noen kanaler må tross alt være åpne, sier Keskitalo.

Hun opplyser at Sametingets plenumsleder Jørn Are Gaski også er invitert, og håper han møter for Sametinget i den russiske ambassaden.

– Jeg er i Oslo den dagen, og har takket ja til invitasjonen, sier Gaski til NRK.

– Selvsagt har jeg tenkt masse på sanksjonene, men ettersom det også bor samer i Russland, er det viktig å ha et godt forhold til landet.

Sametingspresidenten bidro forøvrig sterkt for at Dmitry Berezhkov fikk politisk asyl i Norge . Russiske myndigheter hevdet Berezhkov var skyldig i økonomisk kriminalitet, men norske myndigheter fant ikke grunnlag for disse beskyldningene.