Ønsker samisk helsesenter til Tysfjord

Tysfjord kommune er positiv til å etablere et samisk helsesenter på Drag. I forrige uke vedtok kommunestyret å jobbe for dette. 

Guldal: Sami dearvvasvuodaguovddas Divttasvutnii

Kommunestyret vedtok å utsette helsesenter-prosjektet på Drag og heller inkludere den med de samiske helseprosjektene som Drag utvikling jobber med, forteller ordføreren i Tysfjord kommune, Anders Sæter.

Kommunestyret ombestemte seg

Tidligere har ikke kommunestyret i Tysfjord vært villig til å støtte Drag Utviklings formål med å etablere et eget helse- og sosialsenter på Drag. Istedet utarbeidet kommunestyret et eget prosjekt i forbindelse med etablering av et helsesenter.

Når denne saken var oppe i kommunestyret i forrige uke, gjorde de om på vedtaket sitt. Dette er kommunestyrerepresentant Ingar Kuoljok fornøyd med.

- Jeg synes dette er den riktige beslutningen, samtidig som den også er historisk. Det er første gang at kommunestyret bestemmer seg for å etablere et samisk helsesenter, sier Kuoljok.

Glad for at kommunen tar ansvar

Drag Utvikling har jobbet lenge med denne saken, og styreleder Filip Mikkelsen er glad for at kommunen tar ansvaret for å etablere et samisk helsesenter.

- Dette var en bra beslutning, og på denne måten viser kommunestyret at de tar ansvar for å kartlegge og føre saken videre, sier Mikkelsen.

På fredag var Mikkelsen på et møte med Helse- og omsorgsdepartementer hvor et samisk helsesenter var temaet.

- Departementet formaliserer saken og involverer Helse Nord i saken, og ber dem kartlegge saken videre. Da blir utfordringen at de tre kommunene i Nord-Salten fører denne saken videre sammen, sier Mikkelsen.