Håper joikeboost skal gi nye studenter

Joik er gjort kjent gjennom NRK-programmene «Muitte mu» og «Stjernekamp». Nå vil professor Frode Fjellheim ha flere nye joike-studenter.

Musikkprofessor Frode Fjellheim

Musikk- og joikeprofessor Frode Fjellheim klar for nye studenter.

Foto: Bjørnar Leknes

NORD Universitetet tilbyr som eneste sted i landet et studie i samisk joik. Gjennom ti år er omkring 20 studieplasser fylt opp av musikkinteresserte, lærere og andre på jakt etter ny forståelse om den samisk kultur, historie og den spesielle musikksjangeren joik.

Og de fleste som søker kommer inn.

Les også: Disse studiene er det størst sjanse å komme seg inn på

Jakter musikk og identitet

Søkerne har gjerne en eller annen form for musikalsk bakgrunn eller erfaring. Men det finnes også lærere og andre som ønsker en større forståelse for både samisk historie og kultur som ser på dette studiet som en måte å tilnærme seg det på.

– Vi ser at joikestudiet og kunnskap om samisk kultur og historie kan gi en samisk stemme og forsterket identitet til studenter som kanskje opplever å ha en litt mer perifier tilknytning til det samiske, forteller Fjellheim.

Joikesuksess

Fjellheim er selv artist og har hatt stor internasjonal suksess med joiken og låten «Vuelie» i Disney-filmen «Frost». Men studiet passer også for andre som ikke nødvendigvis har planer om en musikalsk karriere.

– Mange lærere ser nytten av studiet, fordi det også gir innsikt i samisk kultur og historie. Kravene til mer innsikt og forståelse i samisk kultur er sterkere nå i utdanning.

- Joik er noe annet enn sang og musikk. Man får tilnærme seg et helt spesielt kulturelt uttrykk og en helt spesiell kultur, understreker Geir Kristian Berg-Lennertzen, studieprogramansvarlig ved Nord Universitet.

Joik er også et populært masteremne ved musikkstudiet ved universitetet. Søknadsfristen for studiet er 15. april.