Hopp til innhold

Håper joikeboost skal gi nye studenter

Joik er gjort kjent gjennom NRK-programmene «Muitte mu» og «Stjernekamp». Nå vil professor Frode Fjellheim ha flere nye joike-studenter.

Musikkprofessor Frode Fjellheim

Musikk- og joikeprofessor Frode Fjellheim klar for nye studenter.

Foto: Bjørnar Leknes

NORD Universitetet tilbyr som eneste sted i landet et studie i samisk joik. Gjennom ti år er omkring 20 studieplasser fylt opp av musikkinteresserte, lærere og andre på jakt etter ny forståelse om den samisk kultur, historie og den spesielle musikksjangeren joik.

Og de fleste som søker kommer inn.

Les også: Disse studiene er det størst sjanse å komme seg inn på

Jakter musikk og identitet

Søkerne har gjerne en eller annen form for musikalsk bakgrunn eller erfaring. Men det finnes også lærere og andre som ønsker en større forståelse for både samisk historie og kultur som ser på dette studiet som en måte å tilnærme seg det på.

– Vi ser at joikestudiet og kunnskap om samisk kultur og historie kan gi en samisk stemme og forsterket identitet til studenter som kanskje opplever å ha en litt mer perifier tilknytning til det samiske, forteller Fjellheim.

Joikesuksess

Fjellheim er selv artist og har hatt stor internasjonal suksess med joiken og låten «Vuelie» i Disney-filmen «Frost». Men studiet passer også for andre som ikke nødvendigvis har planer om en musikalsk karriere.

– Mange lærere ser nytten av studiet, fordi det også gir innsikt i samisk kultur og historie. Kravene til mer innsikt og forståelse i samisk kultur er sterkere nå i utdanning.

- Joik er noe annet enn sang og musikk. Man får tilnærme seg et helt spesielt kulturelt uttrykk og en helt spesiell kultur, understreker Geir Kristian Berg-Lennertzen, studieprogramansvarlig ved Nord Universitet.

Joik er også et populært masteremne ved musikkstudiet ved universitetet. Søknadsfristen for studiet er 15. april.

Korte nyheter

  • Fosen-rettssaken: Ba om frifinnelse

    I sin avsluttende prosedyre i rettssaken mot Fosen-aksjonistene i Oslo tingrett mandag, la aksjonistenes forsvarer Olaf Halvorsen Rønning ned påstand om at de 13 tiltalte i saken frifinnes.

    I sin prosedyre viste han blant annet til at de tiltalte handlet slik de gjorde fordi de opplevde at det i denne saken ikke fantes alternative ytringsformer for å få sentrale myndigheter til å erkjenne at det pågikk et menneskerettighetsbrudd i Norge, og få myndighetene til å følge opp en enstemmig dom fra Høyesterett.

    – Etter vårt syn er disse handlingene de har foretatt, rettmessige i lys av den retten de har etter Grunnloven og EMK til å ytre seg i fred, sier Rønning.

    Han trakk også fram at folk som har engasjert seg i saken hadde skrevet kronikker, arrangert lovlige demonstrasjoner, holdt appeller og skrevet leserinnlegg.

    Likevel hadde ikke regjeringen fått på plass en løsning som fikk menneskerettighetsbruddet til å opphøre.

    Aktoratet la fram påstand om at Fosen-aksjonistene bør straffes med bøter på 6000 kroner hver, eller fengsel i seks dager.

    12. april forkynnes dommen til de tiltalte.

  • 13 kunstnere fra Nordland får Statens kunstnerstipend

    12.000 kunstnere i alderen 20-80 år søkte om å motta Statens kunstnerstipend. Av dem har 13 fra Nordland fått det gjeve stipendet:

    Kristine Larmo

    Lasse Marhaug (bildet)

    Fredrik Tjærandsen

    Markus Johnsen Thonhaugen:

    Astrid Felicia Ardagh

    Thoralf Fagertun Karoline

    Una Moen

    Marianne Lauritsen

    Truls Krane Meby

    Cathinka Mæhlum

    Pernille Øiesvold Øien

    Marie Kristine Skogvang-Stork

    Mia Tian Stenbro

    Utvalgsleder i Statens kunstnerstipend, Arnfinn Bjerkestrand, forteller at det var hard konkurranse for å motta stipend.

    – Vi har 120 representantar i 23 komitear som har vurdert søknadene. De har gjort tøffe prioriteringer og svært mange kvalifiserte søkerere får avslag.

    Lasse Marhaug
    Foto: Presse