Hopp til innhold

Skoledager de sent vil glemme

«Friluftsskolen» i Karasjok tiltrakk seg til sammen 17 barn og ungdom mellom 9 og 15 år. De fikk være med på mange forskjellige frilufts relaterte aktiviteter, noe som var stor suksess!

Friluftsskolens deltakere i Karasjok.

Friluftsskolens deltakere i Karasjok.

Foto: Anne Randi Solbakken

I dag avsluttes «Friluftsskolen» som har blitt arrangert i Karasjok denne uken. Dette er et ferietilbud til barn og ungdom i nærmiljøet. Noe som var veldig populært blant barna og ungdommene.

Kart og kompass

Her lærer barna hvordan man skal bruke kart og kompass.

Foto: Marit Sofie Holmestrand. / NRK

Målet med denne skolen var å gi deltakerne lystbetont introduksjon til friluftslivet. De fikk være med på blant annet orienteringsløp, gullgraving, fiske, padling, rebusløp, leker og andre aktiviteter som de vil dra nytte av i senere tid når de drar på tur.

«ADHD Norge» og «Karasjok lokallag» arrangerte årets «Friluftsskole» i Karasjok i samarbeid med «Den Norske Turistforening», «Friluftsrådenes Landsforbund» og Karasjok kommune.

Skole som skal være lystbetont

Det er ikke bare deltakerne som syntes at disse tre dagene har vært stas. Også arrangørene for «Friluftsskolen» i Karasjok er veldig fornøyde med ferietilbudet forteller styreleder for ADHD Karasjok lokallag, Anne May Olli.

– Vi er kjempe fornøyde, ungene har stortrivdes og det er det viktigste. De ser ut til å hatt det kjempe fint. De fikk fri mellom de rammene vi hadde satt opp for dem og deltakerne fulgte de. De gjorde veldig mye forskjellige ting, men det som er lystbetont. De skal få lov til å gjøre det de selv ønsker, forteller Olli.

«Frivillig arbeid er meget sunt.»

Anne May Olli

– Hvordan har dere voksne hatt det på tur da?

Anne May Olli

Styreleder for ADHD Karasjok lokallag, Anne May Olli.

Foto: Maria Therese Oskal / NRK Sápmi

– Jeg har også storkost meg. Jeg har tatt meg fri fra jobb for å være med på dette. Det er selvfølgelig mye arbeid, men for oss er det viktigste å se at ungene stortrives. Vi gjør arrangementet for at lokalsamfunnet vårt skal få mye positivt igjen for det. Man kan si at frivillig arbeid er meget sunt, sier Olli.

«Friluftsskolens» deltaker Jonas Andre Simonsen forteller at det er viktig med navigerings kunnskaper når man skal være på tur.

Friluftsskolens deltakere

Jonas Andre Simonsen (13) sammen med kameraten sin Simon Guttorm Lund (11), de syntes det var artig å lære seg hvordan man skal navigere med kart og kompass.

Foto: Marit Sofie Holmestrand / NRK

– Det er viktig å kunne med kompass i tilfelle man går seg vill og har ikke telefonen med seg. Med kart og kompass kan man regne ut hvor man befinner seg for så å finne veien tilbake igjen, forklarer han.

Ønsker å skape positive tilknytninger til friluftslivet

«Friluftsskolen» ble arrangert for første gang i fjor noe som var stor suksess. Dermed har tilbudet økt med nesten 60 flere skoler på bare ett år. Så i sommer har det blitt arrangert 160 friluftsskoler fordelt over hele landet. Noe «Den Norske Turistforeningen» (DNT) er godt fornøyd med.

Regner med at Friluftsskolen er kommet for å bli.

Kristin Oftedal
Kristin Oftedal

Leder for Barnas Turlag i Den Norske Turistforeningen (DNT).

Foto: Privat

– Det har vært stor pågang og påmeldinger til årets friluftsskoler noe som gjør at vi får lyst til å arrangere dette igjen. Vi satser på at det skal bli minst like stort til neste år, forteller leder for «Barnas Turlag» i DNT, Kristin Oftedal.

– Vi er allerede i gang med å få på plass noen gratisplasser til neste års arrangementer. Gratisplassene er beregnet for barn fra familier som sliter økonomisk og som har godt av et slikt ferietilbud uten å måtte betale for det, legger Oftedal til.

Her forklarer barna hvorfor det er viktig å kunne med kart og kompass. Hør hvordan barna opplevde Friluftsskolen her.

Korte nyheter

  • Vestre lea ođđa dearvvašvuođaministtar

    Stáhtaráđis gonagaslaš šloahtas odne lea stáhtaministtar, Jonas Gahr Støre, almmuhan iežas stáhtaráđđemolsašumiid.

    Jan Christian Vestre lea ođđa dearvvašvuođaministtar.

    Romsalaš Cecilie Myrseth lea nammaduvvon ealáhusministtarin ja Marianne Sivertsen Næss lea ođđa guolástusministtar.

    Marianne Sivertsen Næss lea Hámmerfeastta ovddeš sátnejođiheaddji ja dál son lea vuosttas háve nammaduvvon stáhtaráđđin.

    Ekstraordinært statsråd
    Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
  • Bekreftet: Vestre blir ny helseminister

    Jan Christian Vestre blir helseminister etter Ingvild Kjerkol. Cecilie Myrseth blir næringsminister, mens Marianne Sivertsen Næss blir fiskeriminister.

    Vestre (Ap) kommer fra jobben som næringsminister. Det blir Myrseth (Ap) fra Troms som overtar etter ham. Sivertsen Næss (Ap) fra Finnmark er et nytt fjes i regjeringen og kommer fra rollen som leder av energi- og miljøkomiteen på Stortinget.

    De tre ble presentert på Slottsplassen etter et ekstraordinært statsråd på slottet fredag.

  • Kan ta ut 37 jerver i Troms og Finnmark

    Rovviltnemnda for region 8, som er Troms og Finnmark, har vedtatt fellingskvotene for jerv, bjørn og ulv i regionen.

    Det er satt en kvote for lisensfelling på 37 jerver i perioden 20. august 2024 til 15. februar 2025.

    For Finnmark settes kvoten til 25 jerv, hvorav inntil 12 tisper. Av kvoten kan inntil 7 felles i A-området, hvorav inntil 3 tisper.

    For Troms og samarbeidsområdet med Nordland settes kvoten til 12 jerv, hvorav inntil 7 tisper, Av kvoten kan inntil 6 felles i A-området, hvorav inntil 4 tisper.

    Betinget skadefelling av 3 bjørner gjelder i perioden 1. juni 2024 til 15. februar 2025. Lisensfellingen på 3 bjørner gjelder fra 21. august til 15. oktober 2024.

    Betinget skadefelling av 3 ulver gjelder fra 1. juni 2024 til 15. februar 2025.