NRK Meny
Normal

Politisk skilsmisse i Tysfjord

Gårsdagens forhandlinger mellom partiene som har sittet i posisjon i Tysfjord de siste fire årene, førte ikke fram. Nå rekker imidlertid det største opposisjonspartiet ut handa.

Guttorm Aasebøstøl foran og Tor Asgeir Johansen bak

De har foreløpig tatt ut skilsmisse, Tor Asgeir Johansen (t.v.) og Guttorm Aasebøstøl.

Foto: Simon Piera Paulsen / NRK

Etter fire år med tett samarbeid i posisjon i Tysfjord, skilte de lag, Tverrpolitisk liste (TPL) og Arbeiderpartiet (Ap) om kommende kommunestyreperiode.

Begge partiene sto på kravet om ordførervervet i Tysfjord, men etter forhandlinger i går, strandet forhandlingene mellom de to partiene fra østsida av kommunen.

– Vi ble ikke enige om posisjonene, om ordførervervet. Det var der det strandet, sier partitopp og avtroppende varaordfører Guttorm Aasebøstøl i TPL etter gårdagens brudd mellom Ap og TPL.

Krever ordføreren

Dermed havarerte forsøket på å danne en koalisjon mellom de to partiene, som de fire siste årene har sittet med makta i Tysfjord.

– Vi skiltes fra Ap i går, og vi har fått en invitasjon fra Felleslista som vi vurderer. Vi vil jo høre hva de har å si. I utgangspunktet har vi ikke andre alternativer, sier Aasebøstøl noe nølende.

For Aasebøstøl og TPL er ordførervervet viktig.

Så det er et krav at dere skal ha ordføreren?

– I utgangspunktet er det det, ja.

Frir til TPL

Felleslista har vært det største opposisjonspartiet i Tysfjord de siste fire årene. Nå vil Felleslista, med Filip Mikkelsen i spissen, prøve å få til en politisk plattform.

Og han rekker ut ei hand, også til TPL.

Filip Mikkelsen vil nå forsøke å danne en "regjering" i Tysfjord for de kommende fire årene.

Filip Mikkelsen vil nå forsøke å danne en «regjering» i Tysfjord for de kommende fire årene.

Foto: Sander Andersen / NRK

– Våre planer er å prøve å finne en løsning for kommende kommunestyreperiode. Så lenge Ap og TPL har skilt lag, vil vi i Felleslista prøve å få de andre til forhandlingsbordet. Bygdelista, Sosialistisk venstreparti, TPL og Senterpartiet har vi nå invitert til møte.

Er det noen parti dere ikke vil invitere?

– Vi inviterer ikke Arbeiderpartiet med siden de ikke støtter oss i disse forhandlingene, og vi har heller ikke hørt noe fra dem.

Vil dere kreve ordføreren?

– Det er slik at vi har invitert til møte i morgen. Først må vi treffes og prate om hvordan vi skal styre denne kommunen de kommende fire årene. Når det gjelder ordføreren så er det også en viktig sak. Men hvem det blir, vil jeg ikke og kan jeg ikke kommentere nå.