Maja Sofie (20) ber om lærere i stedet for fjernundervisning

Mange av kommunene i det sørsamiske området er avhengig av fjernundervisning for å kunne tilby undervisning i sørsamisk – men fungerer det egentlig, var et av debattens store spørsmål.

20-åringen Maja Sofie Larsen tok til ordet under den politiske debatten på Trones

20-åringen Maja Sofie Larsen fra Steinkjer måtte i andreklasse selv starte fjernundervisningsutstyret. Hun mener det ikke er en god nok erstatning for å faktisk ha en lærer som sitter med deg.

Foto: Skjermdump / NRK

Valglogo

– Jeg har hatt fjerundervisning , og har forskjellige opplevelser med det. Når man som andreklassing ikke har en assistent som hjelper til med fjernundervisningsutstyret, så blir det vanskelig, sa Maja Sofie Larsen (20) til panelet med politiske debattanter i Namsskogan.

Siden hun ikke som et lite barn hadde greie på hvordan man bruker fjernundervisningsutstyret så var det også mange av timene hennes som gikk bort.

– Ikke greit å miste kroppsøving

En av hovedtemaene under debatten fra Trones hotell i Namsskogan var skolepolitikk.

Stian Brekkvassmo under debatt

Namsskogan-ordfører Stian Brekkvassmo (Ap) sier at lærer er det klart beste, men at kommunen hans ikke har råd til samisklærere.

Foto: Skjermdump / NRK

I Namsskogan kommune er de avhengig av fjernundervisning for å kunne tilby samisk undervisning til elevene sine fortalte Ap-ordfører og førstekandidat Stian Brekkvassmo.

– Vi kjøper tjenesten til undervisning fra blant andre sameskolen i Snåsa, men vi kan alltid bli bedre på å gi undervisning i samisk, sa Brekkvassmo.

Unge Larsen kom med flere argumenter for at fjernundervisning på langt nær er optimal. En av de timene som de som fikk fjernundervisning gikk glipp av var kroppsøving.

– Og det var ikke greit for oss, for disse timene handler også mye om sosialisering, og når man ikke får vært med på kroppsøving så føler man seg fort utenfor.

– 117.000 er dyrt

Besøksordningen som kommunene har der elevene får besøke samiske klasser ved andre skoler skryter Maja Sofie av:

– Det hadde jeg mange positive opplevelser med, og er noe det bør satses mer på.

Ordfører Brekkvassmo takket henne for å dele historien sin:

Panelet under debatten i Trones

Hattfjelldal-ordfører Asgeir Almås (Ap) innrømmet åpent at samiskundervisningen ikke er god nok i kommunen hans.

Foto: Skjermdump / NRK

– Takk for fin historie. Vil ikke garantere at våre elever har det bedre enn det du har det, men vi har assistent til alle elevene våre. En lærer hadde selvfølgelig vært bedre, og de samlingene du snakket om er noe vi må tilstrebe å oppnå.

Men han sa at samiskundervisningen koster.

– Systemet som bygger opp under samisk språk koster, vi bruker 117.000 på fjernundervisning.

– Men 117.000 høres jo billig ut for et språk? Parerte debattleder Kjell Roger Appfjell med.

– Man hadde fått mye grus for de pengene, 117.000 utgjør mye for en kommune med svært stram økonomi, svarte Brekkvassmo.

Mener fjernundervisning er vanskelig selv for en voksen

En som kjente seg igjen i historien til Maja Sofie var Hans Oskar Devik fra Samarbeidslista i Røyrvik:

Hans Oskar Devik under debatt

En av de som har opplevd fjernundervisning på kroppen er Hans Oskar Devik fra Samarbeidslista i Røyrvik.

Foto: Skjermdump / NRK

– Jeg har selv hatt fjernundervisning, og vet at det er vanskelig å følge med. Selv som voksen.

Mens ordfører gjennom 16 år i Hattfjelldal Asgeir Almås (Ap) var snar med å innrømme at samiskundervisningen i kommunen hans ikke er god nok.

– Jeg synes ikke vi har godt nok tilbud i sørsamisk. Men vi prøver å bli med i det samiske språkforvaltningsområdet, og håper vi klarer det. Så da skal vi få til et mye bedre tilbud enn vi har i dag, sa Almås.

Panelet fra den politiske debatten på Trones

Samtlige sa fra panelet at det sørsamiske er en viktig del av kommunene deres. Fra venstre: Hattfjelldals ordfører Asgeir Almås (Ap), Samarbeidslistas 1. kandidat i Røyrvik Hans Oskar Devik, Røyrsvik-ordfører Arnt Mickelsen (Ap), Arbeiderpartiets 1. kandidat i Snåsa Tone Våg, Snåsa-ordfører Vigdis Hjulstad Belbo (Sp), Optimums 1. kandidat i Namsskogan Reidar Smalås og Namsskogan-ordfører Stian Brekkvassmo (Ap).

Foto: Per Inge A. Åsen / NRK