Hopp til innhold

Politiet er nå på plass på ulykkesstedet

Et postfly som var på vei fra Oslo til Tromsø har styrtet nær ritsem i Jokkmokkfjellene. Redningsmannskapene sier at det ikke er noen sjanse for at de to ombord har overlevd.

Et helikoper flyr over ulykkestedet der postflyet havarerte.

Se video over ulykkesstedet. Det er ikke mulig å se noe som minner om flydeler.

– Flyet har slått ned høyt oppe på Oajevágge på rundt 1000 meters høyede. Som vi ser er det bare et stort hull der flyet har styrtet, sier SVTs Tevo Palomäki til SVT.

Se direkterapportene fra tidligere i dag på SVT sine sider.

SVT:s team Teuvo Palomäki og Marja Påve var på plass på ulykkesstedet rundt kl 10:30.

Ulykkesstedet ligger utilgjengelig til ca. 2,5 mil fra Ritsem, som er nærmeste bebyggelse.

Oajevágge

Oajevágge der flyet skal ha styrtet regnes for å være et farlig område å ferdes i av lokale reindriftssamer.

Foto: Carl-Johan Utsi

Politiet er nå på plass

Politiet har nå tatt seg inn til havaristedet der flyet styrtet på svensk side av grensen rundt kl. 0030 i natt.

– Det er ingen tegn til at maskinen har kjørt langs bakken. Det virker som at det har gått rett ned i bakken og krasjet, sier en politibetjent til SVT Nyheter Norrbotten.

SVTs reporter Marja Påve var forferdet over synet.

– Det var bare små korn, små fragmenter igjen av flyet, sa hun til SVT Ođđasat.

Vanskelig område å nødlande i

Området der flyet fra selskapet West Atlantic har styrtet er i et ulendt terreng. Det gjør det vanskelig for redningsmannskapene.

– Det er svært vanskelig å nødlande der oppe. det er høye alpine fjell, steinete daler og fjell. Jeg har ikke vært der ennå, men det er veldig vanskelige forhold, sier helikopterpilot Per Grahn til SVT.

Grafikk med det faktiske flyet som styrtet

HAVARERT: Flyet skal ha havarert ti kilometer unna den norske grensa. Havaristedet mellom innsjøen Akkajaure og den norske grensa, i Lapplandsfjellene.

Foto: Flighttracker24.com (grafikk: NRK)

Data fra Flightradar24, som overvåker flytrafikken, viser at flyet falt veldig raskt. På ett minutt falt flyet fra 33.000 fot til 11.725 fot, en distanse på nesten 6,5 kilometer.

SVT Ođđasat og NRK Sápmi følger saken.

Hullet etter flystyrt

Kun dette hullet er igjen etter flystyrten.

Foto: Marja Påve / SVT

Korte nyheter

 • Sápmi vuittii vuosttaš čiekčamiid 13-1

  Sápmi vuittii vuosttaš čiekčamiid Tibet vuostá 13-1 Conifa nissoniid máilmmecupa čiekčamiin Indias. Sámi moallabáhčit leat Karoline Fossli 3, Moa Öhman 4, Sofie Sörensen 1 ja Sandra Simonsen 5. Čiekčamiid buoremus lei Sandra Simonsen (govas).

  Sandra Simonsen
  Foto: Håkan Kuorak / FA Sápmi
 • Sámiide álkibut caggat ođđa ruvkedoaimmaid

  Minerálaláhkalávdegoddi geigii odne ealáhusministarii ođđa čielggadeami «Ođđa minerálaláhka». – Láhkaevttohusas gáibiduvvo soahpamuš guoskkahuvvon riekteoamasteaddjiide árbevirolaš sámi guovlluin ovdalgo sáhttá álggahit ruvkedoaimma. Nu čilge Rune Sverre Fjellheim, gii lea lávdegotti sámi lahttu. Minerálalávdegoddi lea guokte jagi bargan evttohusain, mii lea gulaskuddamiin suoidnemánu 1. beaivvis skábmamánu 1. beaivái.

 • Samer blir bedt om å holde munn

  Festivalsjef Sandra Márjá West, leder for Samerådets kulturavdeling, Christina Hætta og sametingspresident Silje Karine Muotka kjenner seg igjen i samiske artisters fortelling om koftekrav.

  – Det er ikke få konferanser der det samiske blir usynliggjort. Man snakker om hydrogenfabrikker, kraftlinjer, mineralvirksomhet og det grønne skiftet, men gir ikke ordet hverken til samiske artister eller politikere.

  – Men når middagen kommer, blir det gjerne servert reinfilet og multebær og underholdt av en joik. Da slipper vi til, sier Muotka til VG.

  Sametingspresident Silje Karine Muotka
  Foto: Åse M.P. Pulk / Sámediggi