Hopp til innhold

Politiet har satt av store ressurser til å jobbe med Tysfjordovergrepene

Salten politidistrikt vil prioritere å etterforske overgrepssakene i Tysfjord. Ni personer jobber nå på heltid med å etterforske sakene.

Salten politidistrikt

Politiet har satt inn store ressurser for å avdekke overgrep i den lille kommunen Tysfjord i Nordland.

Foto: Kåre Riibe Ramskjell / NRK

Elleve kvinner og menn, alle lulesamer, fra Tysfjord i Nordland, stod fram i VG i juni og fortalte om overgrep som skal være dysset ned av hensyn til gjerningspersonen, bygda eller den læstadianske menigheten. I etterkant ble det sendt trusselbrev til de som stod fram, og Senter mot incest og seksuelle overgrep har anmeldt menigheten som ikke grep inn.

Salten politidistrikt har nå fått opprettet ekstra øremerkede midler og flere ressurser til å etterforske overgrepene i Tysfjord. Ni personer er satt av til å etterforske de 31 sakene.

– Det er vanskelig å si nøyaktig hvor mange anmeldelser vi har fått inn, men vi har opprettet 31 saker. Når en fornærmet tar kontakt med oss kan det generere i flere anmeldelser, sier politiadovkat Jorild Steindal.

Politiet vil ikke fortelle hvilke beviser de har, men ber folk om tips hvis de vet noe eller om noen skjuler ting og lider på grunn av slike ting.

På de tidspunktene overgrepene skjedde var de fornærmede fra førskolealder til i tyveårene.

Alderen til gjerningsmennene var fra tenårene til 70 år nå det skjedde.

Jorild Steindal

Jorild Steindal, politiadvokat

Foto: Kåre Riibe Ramskjell / NRK

Overgrep også i nabokommunene

Tysfjord er en liten kommune med i underkant av 2000 innbyggere. Og politiet ber folk om å være enda flinkere med tips hvis de vet om overgrep.

Politiadvokaten sier at det i saken er 20 fornærmede og 25 overgripere.

– I de sedelighetssakene vi har opprettet, er det flere voldtekter, med seksuell omgang med barn under 14 og 16 år. Det er seksuelle handlinger mot voksne uten samtykke og seksuelle handlinger mot barn. Det er også saker som omhandler misbruk av stillinger eller tillitsforhold.

Nå kommer det frem overgrepssaker også i Bodø, Narvik og nabokommunene, der det handler om at enten fornærmede eller overgriperen kommer eller har bodd Tysfjord.

Steindal opplyser om at relasjonen mellom fornærmede og overgiper varierer, men det er alt fra nær slektskap til løsere relasjoner i form av kjennskap. Det er ingen saker de etterforsker der det er en ukjent gjerningsmann.

Korte nyheter

  • Dulves várrot

    Dulvev diedet. Visská dásse la vádádiededimen gå de ållo rásjov Nordlándan buktá – nuorttan Helgelándan ja oarjján Sálton. Diededibme l gasskavak rájes gitta duorastak idedij, diedet Varsom.no. Ávttjiji ulmutjijt diŋgajt gáhttit.

  • Henlegger sak om hund som ble skutt i Alta

    Politiet henlegger saken hvor hunden Kiira ble skutt i Alta i september i fjor. Det opplyser politiet i en pressemelding.

    Politiet mottok 25.09.2021 en anmeldelse etter at hunden Kiira ble skutt under en jakttur ved Jotka-området utenfor Alta. To personer ble siktet for å ha skutt hunden.

    – Politiet har foretatt en grundig etterforskning hvor det blant annet er gjennomført obduksjon av hunden, tatt avhør av de involverte og innhentet andre tekniske og taktiske bevis som belyser saken, skriver politiet.