Barn debuterer med narkotika

Barn helt ned til 12 årsalderen bruker narkotika i Karasjok. Politiet vil ha hjelp fra foreldre og publikum for å få bukt med problemet.

Robin Åsheim Lindberg

Innsatsleder og politiførstebetjent Robin Åsheim Lindberg er bekymret over at stadig yngre bruker narkotika. Han ber nå alle om å ta tak i dette samfunnsproblemet.

Foto: Carl-Gøran Larsson / NRK

– Når barn ned til 12 årsalderen bruker narkotika er det svært bekymringsfullt, sier politiførstebetjent Robin Åsheim Lindberg.

Den siste uken har politiet hatt aksjoner i Karasjok. De har hatt åtte personer inne for bruk av narkotika. Fire av disse er under tyve år, og to av de igjen under 15. Den yngste er kun 13 år gammel.

Miljøet endrer seg. Yngre og yngre begynner med narkotika.

Ber om hjelp fra publikum

Politiet har intensivert kampen mot narkotika, og ber om hjelp fra publikum og foreldre. Dette er et problem som politet ikke kan håndtere alene. De ønsker informasjon fra venner og foreldre av ungdommene dersom de vet noe.

Lindberg ber foreldre være obs, og følge med på om barna deres oppfører seg som normalt.

– Foreldre er de som kjenner barna sine best. Dermed er det også de som fortest vil oppdage om det er forandring i for eksempel det sosiale mønsteret til barnet sitt.

Erfaringene til politet viser at de unge sier til foreldrene sine at de skal overnatte hos en venn eller kamerat, men der de i stedet bruker tiden på å eksperimentere med narkotika.

Enkel tilgang til narko

Narkotika blir vanligere og vanligere på fester, og det er ifølge Lindberg hverken spesielt dyrt eller vanskelig å få tak i.

– Dersom de vil ha tak i stoff, så er det ikke noe problem for dem å få tak i det, bekrefter politiførstebetjenten.

Narkostoffene som politiet har funnet i Karasjok er både hasj, amfetamin, GHB, og ecstacy. Lindberg påpeker at stoffer som GHB er ekstra farlige, siden man ikke vet hva de inneholder.

Frykter dødsfall

Debutalderen må ikke bli enda lavere, og politiet ønsker å få de unge fra å prøve rusmidlene. Deres største frykt er dødsfall i forbindelse med narkotikabruk.

– Det verste er om vi mister noen. Det er det vi frykter. Men vi må jobbe for at vi ikke har bruk, bruk henger sammen med andre problemer, som ny kriminalitet og psykisk helse.

– Politiet klarer ikke å vinne den kampen alene, her må andre trå til, avslutter Robin Åsheim Lindberg.Korte nyheter

 • Searvá dálkkádatságastallamiidda

  Suoma sámepolitihkkárat mielde dálkkádat- ja birasságastallamiin Suoma oaivegávpogis Helssegis. Badjel 200 nuora servet čoahkkimii maid Nuoraid bálvalan- ja váikkuheaddjiorgána Allianssi lea ovttas nuoraiguin ordnen, čállá Yle Sápmi. Dát lea oassin das go máilmmis dál ráhkkanit Ovttastuvvan našuvnnaid biodiversitehta- ja dálkkádatráđđádallamiidda.

  Anni-Sofia Niittyvuopio vuordá buriid ságastallamiid dálkkádatáššiid birra, maid oktavuođas sáhttá loktet eamiálbmotoainnu ovdan.
  Foto: Vesa Toppari / Yle Sápmi
 • “Årets kvalitetsfisker” vuoiti

  Gilivuotnalaš Daniel Lauritzen lea vuoitán Norges Råfisklaga “Årets kvalitetsfisker” bálkkašumi. Son eaiggáduššá ja lea skihpahoavda «Tinder» nammasaš fatnasis. Bálkkašumi olis lohket su vuovdit guoli ja gonagasreappá máilmmidásis. - Dát lea erenoamáš, muhto maid somá go mu ruovttubáikái lean mielde sihkkarastimin bargosajiid, lohká bálkkašumi vuoiti Daniel Lauritzen. Son fidne maid 50.000 kruvnna ruhtavuoitun.

  Daniel Lauritzen på båten «Tinder» er kåret til Årets kvalitetsfisker for sitt arbeid med å levere fisk og kongekrabbe i verdensklasse.
  Foto: Amalie Oda Harland / Norges Råfisklag
 • Ovttasbargošiehtadusa Murmánskkain

  Romssa ja Finnmárkku fylkaráđi jođiheaddji Bjørn Inge Mo dáhttu ođđa ovttasbargošiehtadusa kránnjá fylkkain Murmánskkain Ruoššas. Dát bođii ovdan Norgga ruošša ovttasbargobeivviid olis ikte. Gaskariikkalaš ovttasbargu lea fylkkagieldda deháleamos doaibma, go mii geat orrut davvin mis leat oktasaš hástalusat ja vejolašvuođat, lohká Mo.

  Bjørn Inge Mo (AP), fylkesrådsleder Troms og Finnmark fylkeskommune.
  Foto: Lars Åke Andersen