NRK Meny
Normal

Pleiere på samiskkurs

Nå skal pleiere på sykehjemmet i Tysfjord lære seg samisk slik at de på en bedre måte skal kunne kommunisere med samiske eldre som bor på sykehjem.

Sametingspresident Aili Keskitalo

Arkivbilde: Sametingspresident Aili Keskitalo besøkte Prestegårdstunet sykehjem i Kjøpsvik i februar i år. Her i samtale med eldre på sykehjemmet.

Foto: Sander Andersen / NRK

Arnhild Lindbach

Samisk språkutvikler i Tysfjord kommune, Arnhild Lindbach.

Foto: Harrieth Aira / NRK

– Vi begynte med samisk dialogkurs denne måneden for hjelpepleiere som jobber på sykehjemmet i Kjøpsvik.

Det forteller samisk språkutvikler i Tysfjord kommune, Arnhild Lindbach.

– Ensomhetsfølelsen forsterkes når de ikke får prate samisk

Tysfjord kommune har fått mye kritikk for at så få av personalet på sykehjemmet forstår og snakker samisk. Spesielt har pårørende til eldre samer i Tysfjord påpekt dette flere ganger.

– Jeg blir utrolig lei meg når de gamle ikke får høre eller prate samisk på sykehjemmet, og jeg tror at ensomhet blir forsterket gjennom at de ikke får høre sitt eget språk, sa en av de pårørende Anne Kalstad Mikkelsen til NRK i mars i år.

Samtidig kritiserte sametingspresident Aili Keskitalo Tysfjord kommune for kommunens håndtering av tospråklighetspengene som Sametinget bevilger til kommunen hvert år.

Tysfjord kommune hadde ikke brukt pengene til tiltak for samisk språk, men hadde valgt å sette en del av pengene inn på fond. Også dette satte sinnene i kok hos lokalbefolkningen.

Sametingspresidenten uttrykte at hun forventet at dette kun var ett engangstilfelle og at språkarbeidet i Tysfjord forserte.

Helsearbeidere på samiskkurs

Helsearbeidere på samiskkurs. Fra venstre Virva Holm, Anita Solstrøm, Eleanore N Westermann, Grete Hanssen, Annika Selin.

Foto: Tysfjord kommune


– Å forstå hverandre er viktig

De skal lære seg de viktigste setningene og frasene som de trenger i sitt arbeid, for eksempel å kunne spørre på samisk «vil du ha vann?»

Arnhild Lindbach

Arnhild Lindbach sier det er viktig å kunne forstå hverandre. Og derfor skal hjelpepleiere kurses i samisk.

Lindbach tror ikke kommunens helsepersonale gjennom dette ene kurset skal bli i stand til å snakke samisk fullt og helt.

Men hun håper pleierne skal lære såpass mye samisk at de til en viss grad skal forstå og være i stand til å snakke samisk med beboerne på sykehjemmet.

– De vil ikke bli fullt og helt samiskspråklige kun med ene dette kurset. Men de skal lære seg de viktigste setningene og frasene som de trenger i sitt arbeid, for eksempel å kunne spørre på samisk «vil du ha vann?». Dette slik at de kan gi pleie og omsorg til de gamle på en bedre måte enn hva de til nå har kunnet, sier Lindbach.