Pengelens arrangør må trolig utsette internasjonal sangkonkurranse

Samisk musikkfestival i Kautokeino har påtatt seg oppgaven å arrangere årets Liet International. Men de mangler penger. Mye penger.

SGP 2012

Illustrasjonsbilde. Bildet er fra Sámi Grand Prix 2012 i Báktehárji i Kautokeino og er tatt mens salen holdt på å fylles opp.

Foto: Johan Ante Utsi / NRK

Rektor Ellen J. Sara Eira

Styreleder i Samisk musikkfestival, Ellen J. Sara Eira.

Foto: Åse Pulk/NRK

– Vi har søkt om støtte fra blant annet Sametinget og de tre nordligste fylkestingene. Fra fylkestingene har vi fått nei, og Sametinget vil forhåpentligvis svare innen få uker. Hvis vi ikke får noe støtte så har vi ikke økonomi til å gjennomføre arrangementet, opplyser styreleder Ellen J. Sara Eira i Samisk musikkfestival.

Styret i Samisk musikkfestival i Kautokeino sa i vinter ja til Liet Internationals forespørsel om å påta seg oppgaven å arrangere årets utgave av sangkonkurransen for europeiske minoritetsspråk.

Liet har blitt arrangert årlig siden 2002, men i 2015 var det stopp.

I oktober 2015 gikk organisasjonen bak Liet International ut med at på grunn av dårlig økonomi ble det ikke noen konkurranse det året. Konkurransen skulle heretter arrangeres annet hvert år.

Liet International tok kontakt

Dette uttalte Ellen J. Sara Eira til NRK 21. april i år:

– Det var Liet International som tok kontakt med oss. Det skjedde allerede i slutten av 2015. Rett før påske i år kom det en konkret forespørsel om vi kunne påta oss arrangementet. Vi svarte først at det måtte vi vurdere, og nå har vi svart at vi kan jo prøve.

Ella Marie Hætta Isaksen

Vinneren av årets Sámi Grand Prix, Ella Marie Hætta Isaksen, skal representere Sápmi hvis det blir noe Liet International i år.

Foto: Anne Olli

Eira mente da at Samisk musikkfestival har både kunnskapen, erfaringen og det som skal til for å få gjennomført dette store internasjonale arrangementet på en skikkelig måte.

Liets hovedkontor er i Nederland. Talsmann for Liet International, Tjallien Kalsbeek, forklarte i april at dårlig økonomi i flere land gjør det vanskelig å få arrangert sangkonkurransen andre steder enn i Sápmi.

– Altfor tidlig å se på alternativer

Totalbusjettet til Liet International arrangementet i Kautokeino er på 1,7 millioner kroner. I denne summen ligger blant annet avviklingen av en liten festival i forbindelse med Liet-konkurransen.

Tjallien Kalsbeek

Liet Internationals talsperson, Tjallien Kalsbeek.

Foto: Privat

– De forskjellige finansiørene som har svart nei opplyser at de ikke har midler til dette formålet i årets budsjett. Derfor kan en mulighet være å utsette hele arrangementet til januar neste år. Da vil vi også få litt mer tid til å finne midler fra andre finansieringskilder, hvis de finnes, opplyser Ellen J. Sara Eira.

Liet Internationals talsperson, Tjallien Kalsbeek, mener det altfor tidlig å snakke om hvilke alternativer de har. Svaret fra Sametinget er ventet rundt 15. august, og etter det vil Liet International i Nederland ta stilling til hva de må gjøre.

Alt vil bli gjort i nært samarbeid med styret i Samisk musikkfestival og sammen med dem vil vi da se på forskjellige alternativer. Da kan vi eventuelt vurdere en ny dato for arrangementet og om det kan være aktuelt å flytte arrangementet til et annet sted i Sápmi, skriver Tjallien Kalsbeek i en e-post til NRK.