NRK Meny
Normal

Pengehjelp til AWG-ungdom

Samisk Idrettsforbund i Norge vil jobbe for at Sametingene i Sverige og Finland støtter deltakelse i AWG.

Samer hygger seg på Wapiti Nordic Ski Trail i Grande Prairie under AWG 2010.
Foto: Dan Robert Larsen / NRK

– Det har vært vanskelig for samiske ungdom i Finland og Sverige, som blir tatt ut i troppen til Arctic Winter Games deltakelse å få reisestøtte, noe vi ønsker samtaler om. Det sier leder Berit Rannveig Nilssen i Samisk Idrettsforbund i Norge.

Nilssen leder også AWG-utvalget til Samisk Idrettsforbund, som planlegger turen til Arctic Winter Games i Whitehorse (ekstern side), i Kanada, 4.- 10. mars 2012.

Vært med mange ganger

Berit Rannveig Nilssen har skrevet til Sametingene i Norge, Sverige og Finland, fordi hun ønsker å møte Sametingspresidentene under deres møte i Samisk Parlamentarisk Råd, når de treffes i Kirkenes i november, og forklare behovet for støtte til disse samiske idrettsungdommene.

– Sametingspresidenten fra Norge har vært med flere ganger til AWG, men nå synes vi det er på tide å invitere med Sametingspresidentene fra Finland og Sverige, så de ser hva de samiske ungdommene er med på, sier Berit Rannveig Nilssen.

Sametinget i Norge støtter Samisk Idrettsforbund med 800.000 kroner, for deltakelse i AWG i 2012. Sápmi deltar med ungdom i langrenn, og har også et juniorlag i fotball i 2012 (damer 18-21 år).

Deltar i Langrenn og fotball

I 1968 ble Arctic Winter Games International Committee (AWGIC) stiftet.

De første lekene ble holdt i Yellowknife i Northwest Territories i Canada. 500 atleter og ledere fra Northwest Territories, Yukon and Alaska deltok.

Etterhvert har Northern Alberta, Northern Quebec (Nunavik), Nunavut, den russiske provinsen Jamal, Grøland og Sápmi blitt med. Sápmi er foreløpig ikke fullverdig medlem av AWGIC og deltar bare i to grener; langrenn og innendørs fotball.

Under Arctic Winter Games 2010 i Grande Prairie, Alberta, Canada, deltok mer enn 2000 idrettsfolk, ledere og kulturdelegater. Det konkurreres i blant annet alpine grener, skiskyting, langrenn, curling, ishockey, innendørs fotball, badminton, basketball, dene games og arktiske idretter.