Slik fant Peder reinsdyrene sine etter at løshunder angrep

Han fikset reinsdyr til Lillehammer-OLs åpningsseremoni i 1994. I år ble Peder Sokkis nyttårsaften ødelagt av en flokk løshunder som gikk amok blant reinsdyrene hans. – Dette er så tragisk, sier han. – Grisete bikkjer, sier politiet.

Peder Sokki (t.v), politiet befarer hans løshunddrepte reinsdyr

TRAGISK NYTTÅRSAFTENMORGEN: Reineier Peder Sokki skulle bare se til reinsdyrene sine på morgenen på nyttårsaften, da dette tragiske synet møtte han. Her befarer politiet et av reinsdyrene som ble drept, like utenfor Kautokeino.

Foto: Peder Sokki / Privat

Peder Sokki sine rein drept av løshunder.

TRIST NYTTÅRSAFTEN: Slik delte Peder Sokki sin frustrasjon med sine Facebook-venner.

Foto: Peder Sokki / Privat

– Jeg hadde tjoret disse tamme hannreinene fast i går, og var senest i halvellevetiden på kvelden og så til dem. I morges i halvnitiden fant jeg to av dyrene drept, og to andre skadet.

Dette forteller reineier, Peder Sokki, fra Kautokeino.

– Dette er så tragisk. Det var et forferdelig syn som møtte meg, sier Sokki oppgitt.

– Jeg har jo jobbet siden reinskillingen i høst med å temme disse dyrene. Nå er alt forgjeves, tillegger han.

Spor bekrefter hundeangrep

– Det var helt tydelig at det var flere løshunder som stod bak. Det fastslo både politiet og jeg basert på sporene, sier Sokki.

– Det har hendt at løshunder streifer forbi og gneldrer litt mot reinene mine, men det er alt. Jeg har hatt reinene knytt fast i dette området i flere tiår, og aldri vært utsatt for slikt, sier reineieren.

Peder Sokki er for mange kjent for å ha vært med på å temme flere av kjørereinene som ble brukt under åpningsseremonien i Lillehammer-OL i 1994.

– Og de OL-reinene temmet og holdt jeg nettopp i dette området, hvor reinene mine i natt ble angrepet, forteller Sokki.

Joik på åpningsseremonien

TEMMET REIN TIL OL: Peder Sokki fikset parade-rein til åpningsseremonien i 1994. Bak joikeren Nils-Aslak Valkeapää er et av reinsdyrene som paraderte her.

Foto: Greve, Jan / Scanpix

Politiet vil ha tips

– Vi fikk melding i titiden på morgenen om at hunder har drept to reinsdyr og angrepet fire andre. Selve angrepet er etter det vi kjenner til ikke sett av noen. Men dette har med all sannsynlighet skjedd i løpet av natten. Det er også ukjent hva slags hunder som har angrepet.

Dette sier operasjonsleder Andreas Haugåsen ved Vestfinnmark politidistrikt til NRK.

– Politiet har vært på stedet og fotografert et av de drepte reinsdyrene.

– Vi vet ikke hvor mange hunder som angrep. Politiet er interessert i tips fra publikum om denne hendelsen – og hvis de ser disse løse hundene. Dette er nok ganske grisete bikkjer nå, sier Haugåsen.

Laster Twitter-innhold

Vet ikke om dyrene blir erstattet

Kautokeino har i mange år vært plaget av løshunder.

Ei heller er det første gangen reinsdyr blir angrepet av løse hunder.

Ved rovdyrdrepte reinsdyr, finnes det ordninger der reindriftsutøvere kan søke, og få utmålt, erstatning. Men om disse reinene blir erstattet vet Peder Sokki ikke.

– Nei, for jeg har aldri opplevd grovt løshundangrep på reinene mine, så jeg har ikke peiling på om dyrene kan erstattes – iallfall ikke hvis vi ikke finner ut hvem som eier hundene, forteller han.

Det har ennå ikke lyktes reindriftsutøveren å få varslet Mattilsynet om de to andre reinsdyrene som ble skadet i løshundangrepet.

10 minutter ut i denne videoen kan du se flere av reinsdyrene som Peder Sokki var med å temme til åpningsseremonien under Lillehammer-OL.