Hopp til innhold

Niilas turte ikke lære seg samisk i frykt for å bli mobbet av de andre elevene

Et besøk hos bestefar åpnet en helt ny verden for Peder Niilas Tårnesvik (23).

Peder Niilas Tårnesvik med bestefaren sin

UT I NATUREN: Peder Niilas sammen med sin bestefar på Arnøya.

Foto: Privat

I høst slapp artisten Niilas sitt debutalbum. Albumet har blitt rost opp i skyene; Leverer årets elektronikaskive, skriver Aftenposten, Elektronika-magi, skriver Bergens Tidende.

Men allerede som 19-åring slo Peder Niilas Tårnesvik gjennom nasjonalt og internasjonalt med musikken sin. Han ble blant annet listet opp på BBC Radio 1 i England.

Det var først i sommer han selv følte et personlig gjennombrudd, som åpnet en ny dør for Niilas.

Ville ikke bli ny Kygo

Han ble sammenlignet med både Kygo og Cashmere Cat, men innså at dette ikke er den type musikk han ønsket å lage.

– Allerede etter min første EP fant jeg ut at jeg ikke helt opererer i det kommersielle musikkområdet. Det er veldig rart å finne ut av, forteller han.

Tårnesvik forteller han måtte ta tøffe avgjørelser som musiker, kunstner og person generelt. Å stå for seg selv, og ta beslutninger folk ikke vil høre eller være med på.

– Når det føles feil prøver man å unngå det, og heller gå i en annen retning. Jeg lager det jeg selv liker.

NYTER UTSIKTEN: Peder Niilas nyter utsikten fra Andøya sammen med tanta si.

NYTER UTSIKTEN: Peder Niilas nyter utsikten fra Arnøya sammen med tanta si.

Foto: Privat

Hør på det nye albumet til Niilas «Also This Will Change»:

Trist å velge bort samisk

Da Peder Niilas skulle velge seg et artistnavn, falt valget på sitt eget samiske mellomnavn. Det samiske har han fra sine røtter i Nord-Troms. Nærmere bestemt Kåfjord.

Etter at Peder Niilas har blitt mer voksen, har han blitt mer komfortabel å ta inn det samiske i musikken sin. Dette var ikke tilfelle på ungdomsskolen da han fikk tilbud om å ta samisk som tredjespråk.

– Det er ikke spennende for en elev på 14 år å sitte alene med privatlærer og lære et språk alle bare gjør narr av, som i utgangspunktet er veldig synd og litt trist, forteller Tårnesvik.

Skatten i bestefars bibliotek

I sommer var Peder Niilas på besøk hos bestefar Reidar Breivik i Kåfjord. Hit kommer han så ofte han har mulighet. Forkjølelsen tok over etter å ha overnattet på en av øyene der. Dermed isolerte han seg fra de andre.

Bestefaren er en tidligere lærer, og har masse bøker rundt om i huset. Peder Niilas benyttet anledningen til å se seg litt om, og noen av bøkene skulle vise seg å gi et nytt syn på det samiske for han. Det var bøker skrevet av Nils-Aslak Valkeapää.

– Bestefar har en hel vegg fylt med bøker. Jeg tror det var der jeg fant en av bøkene. Det var veldig inspirerende da jeg begynte å bla litt.

Det var de samiske bokstavene på avdøde Valkeapääs bøker han hadde fått øye på, og tenkte at dette var verdt å sjekke ut.

Reidar Breivik med barnebarnet og artisten Niilas sin merch på seg

NIILAS MERCH: Bestefar har på seg en T-skjorte av Niilas.

Foto: Privat

– Jeg husker det var midt i blinken for meg. Uttrykket hans var så rått og urfolkspreget. Noe veldig unikt som jeg aldri hadde sett før, sier Niilas.

Dermed hadde det åpnet seg en ny dør for elektronikaprodusenten. Interessen for samisk kunst hadde økt denne sommeren, og han var klar for å omfavne det samiske i musikken sin.

Bestefar Reidar hadde også fått med seg inspirasjonen barnebarnet fikk etter Valkeapääs bøker.

– Han var veldig ivrig å bla i dem, spesielt de med masse bilder i seg. Jeg sa til han at det som kommer fram er det dypkulturelle. Den delen man ikke kan se eller høre. Man må bare oppleve det fordi man selv er til stede. Han er blitt så voksen nå at han forstår at vi har arvet dette fra fortiden, forteller Reidar.

Peder Niilas Tårnesviks album "Also this will change"

SAMISK UTTRYKK: Det nye albumet til Niilas har fått et samisk uttrykk.

– Jeg har jo innsett at om folk vil kritisere meg, eller stikke pinner i siden min for det jeg gjør, er jo deres problem, ikke mitt. Jeg prøver å utforske det samiske mer nå, via «mitt» territorium, som er gjennom musikk og kultur, sier Peder Niilas.

På min alder var alle født helnorsk. Etter hvert som jeg ble eldre lurte jeg på hvorfor naboer kom og satt seg ned for å snakke samisk med mamma. Det var først i 18–20 års alderen jeg fikk vite at jeg var samisk, sier reidar.

Avslutningsvis forteller Niilas at han ønsker å oppsøke det samiske miljøet i Bergen mer framover. Han vil også gjerne prioritere å få sydd seg kofte han kan pynte seg i.

Korte nyheter

 • SAS-pilohtaid ja jođihangottis ii leat oktavuohta

  SAS-pilohtat eai leat vel gullan maidege SAS jođihangottis maŋŋágo 900 SAS-pilohtat manne bargoheaitagii vuossárgga, muitala Norsk Flygerforbund jođiheaddji Aleksander Wasland VG:i.

  Wasland dadjá ahte sii háliidit ságastallat jođihangottiin, muhto de fertejit sii čájehit šiehtadallandáhttu.

  Birrasii 500 girdima leat kansellerejuvvon, ja VG dieđuid mielde leat badjel 100 girdima kansellerejuvvon duorastaga.

  Aleksander Wasland, leiar, Flygerforbundet.
  Foto: Hans Ivar Moss Kolseth / NRK
 • Stuorrajohkii biddjon čuoldingárdi

  Dál lea Bearalváhki Stuorrajohkii biddjon teknologalaš čuoldingárdi, mii galgá bissehit ruoššaluosa leavvamis luossajogaide.

  Nu čállá Huawei preassadieđáhusas. Bearralvági bivdo- ja guolástansearvi, eaktodáhtolaččat, Troll Systems ja Simula Consulting ovttasbarget dáinna prošeavttain.

  – Mii leat oaidnán olu luosa goargŋumen johkii dan botta go bijaimet čuoldingárddi johkii. Ruoššaluossa ii várra dihtto ovdal 1-2 vahkko geahčen, muhto dál mii leat gergosat vuostáváldit dan, dadjá Huaweia teknologiijadirektevra Vegard Kjenner.

  Fiskefelle mot pukkellaks ettes opp i Storelva i Berlevåg
  Foto: Nils Johan Porsanger
 • 63 olbmo duššan johtolagas dán jagi

  63 olbmo leat duššan johtolagas dán jagi vuosttaš bealis. Dat lea duppalgeardde eanet diimmá, seamma áigodaga, ektui.

  Nu čájehit Stáhta geaidnodoaimmahaga logut.

  Geaidnodirektevra ja johtolatministtar čohkkiiga dán oktavuođas johtolatsihkarvuođa gullevaš aktevrraid heahtečoahkkimii, ja leat álggahan kampánnja johtaleddjiide. Sivvan lihkohisvuođaide lea go johtaleaddjit eai leat nu áicilat johtolagas, čállá geaidnodoaimmahat preassadieđáhusas.

  Biler og trafikk i bomringen i krysset Fagerheimgata Chr. Michelsens gate, Oslo
  Foto: Bård Nafstad / NRK