NRK Meny
Normal

Påtroppende ordfører vil ha Porsanger med i Ávjovárri-samarbeidet igjen

Aina Borch (Ap) sier at den nye politiske ledelsen i Porsanger kommunen igjen skal bli en del av Ávjovárri urfolksregion.

Aina Borch og Ávjovárri urfolksregion

Aina Borch og det nye flertallet i Porsanger kommunestyre vil at kommunen igjen skal bli en del av Ávjovárri urfolksregion.

Foto: Fotomontasje / NRK/Google Maps

Valglogo

– Dette har vi diskutert og drøftet godt i samarbeidsgruppa, og da har vi kommet frem til av vi vil ta tilbake den samiske identiteten vår. Da er det helt naturlig for oss å søke samarbeid med Karasjok og Kautokeino. Hva dette vil føre til vil jeg ikke forskuttere, men jeg føler at det kan bli et veldig bra og konstruktivt samarbeid, sier Borch til NRK.

I juni 2014 vedtok flertallet i kommunestyret i Porsanger å melde kommunen ut av det Ávjovárri urfolksregion. Forslaget ble fremmet av Jonas Nymo (H) på vegne av Høyre og Fremskrittspartiet.

Nymo argumenterte med at rådet ikke har oppfylt forventningene. Forslaget ble vedtatt med ti mot ni stemmer.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Cecilie Gjennestad og Aina Borch

Cecilie Gjennestad (SV) blir varaordfører og Aina Borch (Ap) blir ordfører i Porsanger kommune.

Foto: Privat

Nå er det et nytt flertall i kommunestyret i Porsanger bestående av Arbeiderpartiet (6), Tverrpolitisk liste (3), Sosialistisk Venstreparti (1) og Senterpartiet (1). De har 11 av de 19 mandatene i kommunestyret.

– Samerbeidet med Karasjok og Kautokeino er viktig for å kunne styrke den samiske identiteten i kommunen vår. Det vil også være med på å løfte den kvenske delen av Porsanger når vi sørger for å løfte det samiske. Vi må være med der kultur, identitet og språk utvikles. Med samarbeidet får vi bedre rammebetingelser. Samtidig er det viktig å spille på lag med de som er nærmest oss, forklarer Boch.

Vasara: – Velkommen tilbake!

Påtroppende ordfører i Kautokeino kommune, Johan Vasara (Ap), sier at Porsanger kommune er hjertelig velkommen tilbake til Ávjovárri-samarbeidet.

Johan Vasara

Påtroppende ordfører Johan Vasara (Ap).

Foto: Åse Pulk/NRK

– Jeg synes dette er veldig gledelig å høre. Det er veldig bra at de ønsker å være med i Ávjovárri-samarbeidet igjen. Det var beklagelig at de meldte seg ut av samarbeidet og det har også gått utover resultatene som kunne vært oppnådd hvis Porsanger fortsatt hadde vært en del av urfolksregionen, sier Vasara.

Hvordan fordeler er det med dette samarbeidet?

– Det er viktig først og fremst at samiske kommuner og kommuner der det ikke bor så mange mennesker, distriktskommuner, samarbeider. Da er det viktig å har med Porsanger for å fremme våre interesser overfor sentrale myndigheter og Sametinget, sier Vasara.

Hvis kommunestyret i Porsanger vedtar å melde seg inn i samarbeidet igjen, er det bare for dem å hoppe med?

– Vi må se på hvordan dette skal gjøres, men jeg personlig er i allefall veldig positiv til at Porsanger blir med i samarbeidet igjen, understreker Johan Vasara.