NRK Meny
Normal

Reddet vennen fra drukning

Forrige mandag falt ti år gamle Mats Ante Buljo i en råk på elveisen i Kautokeino. Kameraten Patrik Hætta klarte å berge ham.

Patrik reddet Mats fra råk
Foto: Åse Pulk / NRK

De to vennene på ti år hadde vært en tur i Juhls Silver Gallery i Kautokeino og var på tur hjem igjen. Det var - 30 grader ute.

Guttene skulle ta en snarvei hjem over Kautokeinoelva da Mats Ánte plutselig gikk gjennom isen. En råk som aldri fryser på elva, var dekket av snø og guttene oppdaget ikke den.

Trodde han druknet

Mats Ánte Buljo forteller at han var sikker på å drukne da han falt i vannet.

– Da jeg plutselig lå i vannet var min første tanke at nå drukner jeg. Heldigvis fikk Patrik tak i armen min og dro meg opp. Det var skummelt, forteller Mats Ante.

GULDAL: Mats Ante Buljo ja Patrik Hætta

Også vennen Patrik Hætta trodde at Mats Ánte kom til å drukne da han plutselig forsvant gjennom isen.

– Akkurat da ble jeg redd, men jeg fikk tak i armen hans og dro han opp på isen. Etterpå gikk vi fort tilbake til Juhls fordi det var kaldt ute. Der ringte de etter moren til Mats Ánte, sier ti år gamle Patrik.

– Patrik berget livet mitt

Mats Ánte sier at han er veldig glad for at han lever og at han har en bestevenn for livet.

– Nå når jeg har tenkt på dette som hendte for en uke siden og forstår hvor farlig situasjonen var, så er jeg utrolig glad for at jeg lever og jeg vet at for resten av livet mitt vil Patrik være bestevennen min, sier Mats Ánte Buljo.

Sjokk for mor

Sara Kristine Turi Buljo, Mats Ante Buljo, Patrik Hætta og Anna Margrethe Bæhr

Sara K. Turi Buljo, sønnen Mats Ante Buljo, Patrik Hætta og moren Anna Margrethe Bæhr

Foto: Åse Pulk / NRK

Sara Kristine Turi Buljo er mor til Mats Ánte. Hun ble skikkelig skremt da hun fikk telefon fra Juhls Silver Gallery.

GULDAL: Sara Kristine Turi Buljo

– Jeg ble skikkelig redd da de ringte og fortalte om hva som hadde skjedd, men heldigvis sa de med det samme at det hadde gått bra. Jeg kjørte dit med en gang.

Hun er utrolig stolt over hvor flinke guttene var som gikk tilbake til Juhls Silver Gallery som var like i nærheten, og ikke hjemover. Det var - 30 grader ute og det kunne fort ha gått veldig galt om de hadde fortsatt å gå hjemover.

– Og jeg er veldig takknemlig og glad for at Mats Ánte har en sånn venn som Patrik. Han fikk ikke panikk og løp fra stedet, men i istedetfor handlet han som en voksen person og reddet Mats Ánte, sier en veldig takknemlig mor, Sara Kristine Turi Buljo.