Hopp til innhold

Pasientjournaler på avveie. Ingen aner hvor de har tatt veien.

Legejournalene, som ble borte på veien mellom to legekontor i kommunen kan ingen redegjøre for. Det reagerer Fylkeslegen på, som ber kommunen utbedre svakheter i rutinene.

Legekontor. Illustrasjonsfoto.

Legekontor. Illustrasjonsfoto.

Foto: Camilla Næss / NRK

Rutinene for å ettersende journaler mellom legekontor i samme kommune er ikke gode nok. Det fastslår Fylkeslegen etter at de har mottatt en klage på pasientjournaler som er kommet på avveie i Tysfjord.

Legekontoret det gjelder stiller seg helt uforstående til hvordan journaler er blitt borte, og legekontoret er heller ikke kjent med hvem som egentlig tok med seg dokumentene fra legekontoret.

– Taushetsplikten innebærer ikke bare plikt til å tie, men også en plikt til til aktivt å sørge for at andre ikke får adgang til taushetsbelagte opplysninger, fastslår Fylkeslegen i Nordland i et brev til Tysfjord kommune.

Ingen kan forklare

Tysfjord kommune er innklaget til Fylkeslegen for å ha rotet bort journaler som skulle sendes til en annen kommune. Verken legekontoret eller kommunelegen har noe forklaring på hvordan dette kan skje, eller hvor journalene har tatt veien.

Fylkeslegen minner om at forsvarlig håndtering og oppbevaring av pasientopplysninger er en forutsetning for å etterleve den lovbestemte taushetsplikten.

Fylkeslegen ser imidlertid ikke noe galt i at journalene tas med fra et legekontor til et annet. Og om legen tar journaler med seg i en veske, tilsier ikke det forhold om at journaltransporten utgjør en risiko for urettmessig tilgang for uvedkommende. Men Fylkeslegen gir refs til kommunen for manglende rutiner.

– Kommunens system for journaloversendelse kan av den grunn ikke anses for å være tilstrekkelig sikkert når hendelser som dette kan inntreffe.

Ingen aning

Kommuneoverlege i Tysfjord, Fred Andersen, kan ikke redegjøre for disse journalene det er snakk om i dette tilfellet.

– Jeg kan ikke eksakt si hvor de er blitt av. De rutinene vi har praktisert i årevis består i at pasientjournaler skal sendes i posten rekommandert. Det kan ikke sendes på mail eller på annen måte.

Andersen forklarer at legejournaler i alle år blir tatt med over fjorden av legen som har vært på jobb på Drag på dagtid, og at det er postansvarlig på legekontoret i Kjøpsvik som sørger for at den rekommanderte sendingen blir postlagt.

.

Kommuneoverlege Tysfjord Fred Andersen kan ikke redegjøre for bortkomne pasientjournaler.
Foto: Kjell Mikalsen / NRK

Andersen innrømmer at i dette tilfellet er det et problem. Men han kan dokumentere at journalene er tatt ut av kontoret på Drag, lagt i en lukket konvolutt og levert til én av legene som var på jobb da, og som reiste til Kjøpsvik.

– Hvilken lege dette dreier seg om vet vi ikke. Når dette kommer opp i ettertid er det vanskelig å si med sikkerhet om denne journalen er levert til sekretæren. Så vidt vi vet er den ikke levert til sekretærene i Kjøpsvik.
Dette er et manuelt og praktisk system som har fungert i alle år. Men det er en viss mulighet at journalene ikke er levert fra legen til Kjøpsvik legekontor. Og de er ikke lagt igjen på rådhuset, garanterer kommuneoverlegen.

Men det er ikke slik at uautoriserte har fått innsyn i disse journalene?

– Nei, overhode ikke. Selvfølgelig ikke.

Korte nyheter

  • Daniel Ailo med i TILs A-lagstropp

    Karasjokingen Daniel Ailo Sakshaug Bær er tatt ut i TILs A-lagstropp som i kveld spiller cupkamp mot Fløya.

    Han spiller til daglig i TILs andrelag i 4. divisjon.

    – Det er veldig artig å få mulighet til å spille sammen med de større guttene. Jeg er litt spent, sier Sakshaug Bær til NRK.

    Han har allerede i rundt en måned trent med A-laget.

    – Det har blitt noen treninger med A-laget og noen med B-laget. Det har gått veldig bra, sier han.

    Sakshaug Bær vet ennå ikke om han får spille i kveld, men håper i det minste på et innhopp.

  • Samehets.no la rabáduvvam

    Les på norsk.

    Uddni Sámedikken lij sierra dållam gå næhttabielle samehets.no rabáduváj.

    Sámedikkeráde Runar Myrnes Balto rahpamsárnen gijtij gájkajt gudi li rádijt vaddám ja viehkedam næhttabielijn barggam.

    Guoradallama vuosedi juohkka niellja sáme nálsodimev ja vasjev vásedi, ja danen le dát næhttabielle ásaduvvam.

    Åssudakdirekterra politijjadirektoráhtan Bjørn Vandvik javllá sijáj mielas li ilá binná ássjijs ma politijjaj diededuvvi.

    – Mijá ulmme l nav vaj sáme dán næhttabiele baktu vuojnni unugis vásádusájt la máhttelis gujddit, javllá Vandvik.

    Bagádallam la oarjjel-, julev- ja nuorttasámegiellaj ja dárogiellaj, ja danna oattjo diedojt gejna máhtá guládallat gatjálvisáj sáme nálsodime ja rasisma birra.

    Bjørn Vandvik på Sametinget. Han er avdelingsdirektør i Politidirektoratet
    Foto: Wenche Marie Hætta / NRK
  • – Ođđa neahttasiiddus sáhttá oažžut olu veahki

    Máŋggas leat vásihan sámevaši, muhto eai nu gallis dieđit dahje váidde dan. Sámedikkis čoahkkanedje odne olbmot og ođđa neahttasiidu samehets.no almmolaččat rahppui.

    Dás oažžu bagadusa maid sáhtát bargat jus vásihat sámevaši.

    – Mun orun oaidnimen ahte dás oažžu hui ollu veahki, dego mo galgá hállat dan birra, ja de gos fitne veahki, ja geasa sáhttá dieđihit. Nu dadjá Kárášjoga Sámi joatkkaskuvlla oahppi Julie Solbakken.

    Sámediggi ovttas politiijadirektoráhtain dat lea ráhkadan neahttasiiddu, mii galgá leat ávkin olles servodahkii.

    – Dat sáhttá leat skuvllas, sáhttá leat barggus, almmolaš lanjas vai neahtas. De dat galget sáhttit mannat dohko samehets.no siidui ja gávdnat daid dieđuid maid sii dárbbašit. Doppe sáhttá gávdnat olggos mo galgá váidat bolesiidda ovdamearkka dihte. Nu lohká sámediggeráđđelahttu Runar Myrnes Balto.

    Politiijadirektoráhta ossodatdirektevra Bjørn Vandvik sávvá dán siiddu álkidahttit váidima.

    – Mu dieđuid mielde ii lean mis oktage ášši diibmá, muhto olu cavgileamit. Mii sávvat dán bagadusa dagahit ahte eambbosat váldet oktavuođa minguin, sávvá Vandvik.

    Julie Solbakken
    Foto: Wenche Marie Hætta / NRK