Hopp til innhold

Diskuterte om samisk film er politisk eller eksotifiserende

Samisk filmforbund og Tromsø internasjonale filmfestival (TIFF) hadde i dag invitert til paneldebatt om samisk film på kulturhuset i Tromsø. Det ble stilt spørsmål om samisk film er politikk eller postkort.

Paneldebatt om samisk film

Per Ivar Jensen, Åse Meyer, Elle Márjá Eira, Mona Hoel, Amanda Kernell, Anne Lajla Utsi og Per Josef Idivuoma

Foto: Åse Pulk/NRK

Et titalls lyttere var tilstede under paneldebatten.

I panelet satt filmskaperne Per Ivar Jensen, Elle Márjá Eira, Mona Hoel, Amanda Kernell og Per Josef Idivuoma, kortfilmkonsulent i Norsk filminstitutt Åse Meyer og direktør i det internasjonale samiske filminstituttet Anne Lajla Utsi.

Forfatteren og journalisten Robert Greiner ledet diskusjonen.

– Må tørre å være selvkritiske

– Jeg håper at vi samiske filmskapere fortsetter å sparke oss selv i pungen. V må kunne se ting fra et annet perspektiv og tørre å være selvkritiske. Vi kan ikke bare synes synd på oss selv, sier filmskaper Per Josef Idivuoma.

– Jeg er enig i det. Det er både politikk og postkort, blant søknadene til samiske filmskapere. Man kan ha politikk i bunnen på postkort. Det er alle mulige fortellinger, som man også finner i nordmenns søknadsbunker. Det viser at det er kommet en generasjon unge og utdannede filmskapere, som har mye å fortelle. Jeg har opplevd at det er litt friskt det som kommer fra det samiske og det fortelles bedre nå enn før. Derfor har mange fått ja, sier kortfilmkonsulent Åse Meyer i Norsk filminstitutt.

– Jeg ser absolutt at mange av de filmene som Internasjonalt samisk filmsenter (ISF) har vært med å støttet er veldig modige. Jeg tror vi har mye å se fram til i årene som kommer, sier direktør i ISF Anne Lajla Utsi.

– Kommer ikke utenom postkortet

– Postkortene kommer alltid til å finnes. Det er bare å stille et kamera hvor som helst, så har du postkortet. Derimot er det viktig at vi som sitter på penger kan stimulere til andre filmer. For at det skal utvikles så må det finnes noe som kan sette spørsmålstegn hele tiden, sier Jesper Bergom-Larsson fra Nordnorsk filmsenter, som var blant publikum.

Filmskaper Elle Sofe Henriksen, også blant publikum, sa at man ikke kommer utenom postkortet.

– Det er faktisk sånn det ser ut her. I min hverdag er det vidde, joik, samisk språk og reindrift, og da må jeg vil få vise de bildene, som for noen er eksotisk. Man skal ikke bli anklaget for å være eksotifiserende for det.

– Vi er velsignet med vakker natur og det må man bruker for alt det er verdt. Det er billige kulisser og man må kjøre på. Man skal ikke være redd for å bruke litt naturporno i filmer, skyter Per Ivar Jensen inn.

– Man kan tolke hva man mener med postkort. Jeg tolker det slik at det også handler om den tradisjonen som finnes av ekotifisering, som har å gjøre med hvem ser, hver som er autoritet og forteller, og ikke nødvendigvis av vakkert miljø, sier filmskaper Amanda Kernell.

Mange ufortalte historier

– Hvilke ufortalte historier har vi? spør debattleder Robert Greiner panelet.

– Jeg tror at vi må ta tak i temaer som utfordrer oss selv som et folk og samfunn, og tørre å se tilbake og konfrontere det vonde som kanskje fortsatt lever i oss, før man kan gå videre, sier Anne Lajla Utsi.

– Jeg tenker på samtidshistorier, det skjer så mye forferdelig nå. Tvangsslakting, gruvedrift, personlige tragedier. Dette er veldig vesentlig å ta tak i, sier Mona Hoel.

– Jeg har savnet at man tør å grave mer og være kritisk mot eget samfunn. Det savner jeg i norsk film også. Klasseforskjeller har jeg heller ikke sett så mye i manus, det synes jeg er spennende, sier NSIs kortfilmkonsulent Åse Meyer.

Film om snøskutere

– Det kan være fint å lage film om det folk kjenner seg igjen i og liker. For eksempel snøskutere. Alle liker snøskutere, men hvor blir det av skutere? Neste gang jeg skal lage film fra dette miljøet, så skal jeg lage fra snøskuterkjøring og folk som ramler av skutere, sier filmskaper Per Ivar Jensen til stor latter fra publikum.

– Det er kommersielt, det er noe alle kjøper. Der hvor jeg kommer fra er ikke folk så begeistret for å gå på kino, men en gang har det vært kø utenfor kino. Det var da «Die hard 4» skulle vises. For alle hadde hørt at det skulle være snøskuterkjøring der. Det var kø utenfor kino.

Korte nyheter

  • Stor utstilling med urfolkskunstnere: «Urfolkshistorier» i Bergen

    På fredag åpner vi den gigantiske utstillingen «Urfolkshistorier» på Kode i Bergen.

    Det er trolig første gang i Europa at et museum presenterer en så stor kunstutstilling med og av urfolk.

    Kuratorene representerer urfolk i Mexico, Brazil, New Zealand, Sápmi/Norden, Australia, Peru og Canada.

    Utstillingen teller til sammen 300 verk, 170 kunstnere og dekker sju regioner i verden.

    Utstillingen åpner fredag 26. april.

    Utstillingen er svært politisk, og har en egen avdeling om urfolksaktivisme.

    – Disse kunstnernes arbeid reflekterer deres liv - og selv om det er fra ulike kanter av verden går noen tema som en rød tråd: miljøødeleggelse, overgrep, frihetskamp og kulturundertrykkelse – men også en enorm overflod og livsglede.

    – Flere av kunstverkene representerer en viktig motstemme mot et økende overforbruk og naturødeleggelse, sier kurator Irene Snarby.

    De samiske kunstnerne er blant annet Britta Marakatt-Labba, Joar Nango, Ingunn Utsi og Máret Ánne Sara.

    Alexander Luna, Maxima Acuña in Tragadero Grande in front of the Laguna Azul, 2012 (detalj).
    Foto: Pressebilde
  • Møtes til protest mot president Lula

    Tusenvis av urfolk samlet seg mandag i Brasils hovedstad Brasilia til starten av den 20. «Free Land Camp».

    Den ukelange årlige leiren for urfolk i Brasil vil i år fokusere på å protestere mot president Luiz Inácio Lula da Silvas uoppfylte løfter om å opprette reservater og utvise ulovlige gruvearbeidere og landtyver fra deres territorier.

    I forrige uke opprettet Lula to nye reservater i stedet for de seks hans regjering hadde lovet i år.

    Under kunngjøringen erkjente han at «noen av vennene våre» ville bli frustrerte.

    Urfolksprotest i Brasilia
    Foto: Dan Robert Larsen / NRK
  • Sámi festiválat Norggá buoremusaid gaskkas

    «Norske Kulturarrangører» organisašuvdna lea dál almmuhan evttohasaid oažžut lágideaddji bálkkašumiid jagi 2023 ovddas.

    Márkomeannu, Riddu Riđđu ja Sámi Beassášmárkanat leat evttohuvvon iešguđet surggiin.

    Sámi Beassášmárkanat gilvvohallet nammaduvvot «Dán jagáš festiválan».

    Festiválat Márkomeannu ja Riddu Riđđu lágideigga oktasaš doarjjakonseartta Fovse- sápmelaččaide ja -ákšunlisttaide Riikalávddis Oslos. Dainna konsearttain sáhttiba festiválat nammaduvvot Dán jagáš inspirašuvdnan.

    Márkomeannu lea maiddái finalistta Dán jagáš čalbmerávkaleapmi.

    Lubna Jaffrey åpnet Riddu Riđđu.
    Foto: Inga Maret Solberg Åhren / NRK