– Man får se naturen fra et helt annet perspektiv.
Det sier Trond-Ari Søreng til NRK. Ringebu-mannen har nylig flyttet til Karasjok og sier fremkomstmiddelet har åpnet opp for nye naturopplevelser.
FLOTTE TURER: Trond-Ari Søreng har allerede fått mange fine naturopplevelser etter at han gikk til innkjøp av en packraft. Her fra elven Kárášjohka i Finnmark.
Foto: PrivatPackrafter kan beskrives som kajakklignende båter som blåses opp på land og som kan brukes i alt fra sjøen, røffe elvestryk til rolige vann. De kjennetegnes ved at de er breiere enn kajakker.
Hengekøyer har blitt omtalt som en av tiårets trender. Kanskje kan de populære packraftene ta over tittelen etter at interessen for friluftsliv har økt grunnet koronautbruddet.
Søreng har allerede rukket å bli packraftfrelst, kun etter noen få turer.
Tilgjengeligheten trekkes frem som en av de store fordelene.
Der man tidligere så utfordringer i å krysse elver og vann, ser man nå veier. I stedet for å gå omveier rundt vann, padler man rett over.
- Les også:
- Les også:
STABILE: Packrafter kjennetegnes ved at de er litt breiere enn kajakker og er oppblåsbare.
Foto: Magnus Olsen / PrivatDoblet salget
Men Søreng er langt fra den eneste som har blitt padlefrelst.
Packraft Norge, en av Norges ledende leverandører, har nærmest opplevd en eksplosjon av interesse. De har doblet salget sammenlignet med fjorårets periode.
I 2020 er det blitt solgt omkring 4000 packrafter i Norge. I samme periode i 2019 var det solgt rundt 2000 packrafter, anslår Magnus Olsen, salgs- og markedsansvarlig hos Packraft Norge.
Totalt finnes det rundt 15.000 packrafter spredt over landet.
– Det er en ganske eksplosiv vekst, spesielt på det sentrale Østlandet og i Troms og Finnmark, sier Olsen.
XXL, Nordens største sportskjede, melder også om økende interesse fra kunder.
Hvis man sammenligner packrafter med hengekøyer, har salget vært mer eksplosivt for køyene. Fra koronanedstengningen i mars og til over påske, var det solgt mer enn 2000 hengekøyer hos forhandleren Fjellsport.no.
Hengekøyesalget hittil i år har tidoblet seg sammenlignet med hele 2019.
- Les også:
- Les også:
UTE PÅ TUR: Elvestrykene kan være ekstra nervepirrende, selv i packrafter. Her er Magnus Olsen på vei ned et elvestryk.
Foto: Ørjan Opperud / PrivatTilgjengelighet
Om packrafter klarer å hamle opp med populariteten til hengekøyen er vanskelig å si, men potensialet er absolutt der, mener Olsen.
– Folk er mye mer på norgesferie i år og foreldre tar med barna for å gjøre noe gøy som også er lavterskel, sier Olsen om fremkomstmiddelet.
TILGJENGELIGHET: Packraftene er ofte veldig lette og mer stabile. Man kan også få med sine firbeinte venner i båten.
Foto: Charlotte Mollan Bremset / PrivatDe fleste packraftene veier mellom to og fire kilo. På packraften kan man også feste fast sekken og bære båten enkelt på land. Ute på tur kan de pakkes ned til en sovepose.
Packraftene passer til personer i nesten alle aldre, mener Olsen. Den skiller seg fra kajakker og kanoer ved at de er mer stabile når de ligger i vannet. Den er også enkel å manøvrere.
– Absolutt alle kan bruke packrafts, oppsummerer Olsen.
- Les også:
RØFT ELVESTRYK: Packraftene kan brukes nesten over alt, fra stille vann til tøffe elvestryk.
Foto: Tomasz Furmanek / Privat– Større utfordringer
Søreng, som er en av de fire tusen som har gått til nyinnkjøp av packrafts, ser ikke bort fra at det blir mange flere turer med nyinvesteringen.
Enn så lenge har det gått i rolige elver og vann, nå ser han frem til større utfordringer med stryk og røffere elveleier.
– Jeg har ingen erfaring fra å padle i kajakk tidligere. Det å komme i gang med packrafts gikk fort og jeg ser frem til flere turer med større utfordringer, sier Søreng.