Østsamisk museum er ferdigstilt

Skandaleprosjektet Østsamisk museum i Neiden er endelig klar til bruk. Det eneste som mangler er selve utstillingen.

Video Østsamisk Museum

Østsamisk museum har utviklet seg til å bli et skandaleprosjekt. Nå kan det se ut som om bygget snart kan tas i bruk.

Foto: Nyhetsspiller

Åpningen av Østsamisk museum i Neiden har blitt utsatt i over tre år, men nå ser det ut som at åpningsdatoen er snart klar.

Statsbygg, har ved prosjektleder Arne Blix gitt beskjed om at bygget er ferdigstilt, og klar til bruk.

Det eneste som mangler er å ferdigstille selve utstillingen. Sametingråd Vibeke Larsen forteller at dette er et tema som skal diskuteres i et møte mellom Samtinget og ledelsen ved museet i neste uke.

Vibeke Larsen

Sametingsråd Vibeke Larsen (Ap).

Foto: Pressebilde / Sametinget

– Nå har vi fått tilbakemelding fra Statsbygg om at det bare er 20 prosent av utstillingsbudsjettet som er blitt brukt. Det vil si at 80 prosent som gjenstår. Derfor ser det dårlig ut med tanke på å åpne museet på denne siden av året. Nå håper vi at vi innen våren skal kunne åpne Østsamisk museum med den tilhørende utstillingen, håper sametingsråd Vibeke Larsen.

Selve bygget til Østsamisk museum i Neiden i Sør-Varanger sto ferdig i november 2008, men det er fortsatt ikke full aktivitet der.

Byggeprosjektet kostet 42 millioner kroner, men problemer med blant annet vannlekkasje fra taket, el-skap utsatt for støv og sprinkelanlegget har ført til at bygget ikke er blitt godkjent til full bruk. Den offisielle åpningen av bygget er blitt utsatt flere ganger.