NRK Meny
Normal

Østsamisk Museum kan mulig åpnes høsten 2014

Østsamisk Museum i Neiden skulle egentlig vært åpnet allerede i 2009, men nå fem år senere står museet fortsatt uåpnet.

Østsamisk Museum i Neiden
Foto: Østsamisk museum

Grunnen til at museumet ennå ikke har åpnet er at det har vært en del problemer med bygget. Vannlekkasje, mangler i brannsikkerheten, el-skap utsatt for støv og hoveddør som ikke åpnes er bare noen av hindringene som har oppstått.

Kan åpnes til høsten

Tirsdag holdt Tana og Varanger Museumssiida styremøte hvor denne saken ble behandlet. Styreleder Steinar Pedersen tror at museumet kan åpnes til høsten.

De skal snart begynne og teste at alt det tekninske utstyret fungerer som det skal, men det vil ennå gå en måneds tid før de er i gang med det.

– Og etter det, hvis alt fungerer, kan vi bestille utstillingsgjenstander som skal være på museet, forteller Pedersen.

Bestillingstiden er på ca. halvt år, det vil si at de ikke vil få gjenstandene før til høsten. Men da skal også alt være klart slik at museet endelig kan åpnes.

Har tatt lang tid

Nedleggelsen av grunnsteinen til museet, som har kostet 42 millioner kroner å bygge, ble gjort allerede i 2007, og i 2008 sto bygget ferdig. I 2009 skulle den offisielle åpningen være.

– Det har vært slik at når vi tror alt er i orden, har det oppstått uventede problemer, forteller Steinar Pedersen.

Les også:

- Vi må begrense skandalen

- Museet må åpnes snarest

Utstilling kan ikke sendes til Neiden

Østsamisk museum er skandale

Skal bevare det skoltesamiske språket


I tillegg til å være et museum, er det også ment at det være et møtested for østsamer, også kalt skoltesamer. Østsamisk er et språk som er nærmest utdøende. Det er ingen, eller et veldig fåtall, som behersker språket i Norge i dag. I Sevettijærvi-området Finland er det noen hundre som snakker språket, og en håndfull på Kola-halvøya i Russland.

De ansatte ved Østsamisk museum har gjennomført et prosjekt som skal knytte sammen østsamene over riksgrensene. Målet er blandt annet å bevare og styrke det østsamiske språket. Her vil Østsamisk museum ha en sentral plass for nettopp det, og det er derfor viktig at museet snart kan åpnes og tas i bruk. Og hvis alt går etter planen denne gangen vil det være mulig høsten 2014.