Øst mot vest ser ut til å holde stand

Felleslista i Tysfjord mister ett mandat i det nye kommunestyret. Og den politiske blokkdannelsen ser ut til å fortsette, viser en fersk meningsmåling.

Øst-vest i Tysfjordpolitikken

Uansett valgresultat vil nok blokkdannelsen i kommunestyret i Tysfjord fortsette.

Foto: Simon Piera Paulsen / NRK

Logo valggat

Tysfjord-politikken holder stand, med øst mot vest de neste fire årene – som den gjør nå. Åtte representanter fra vestsida av fjorden skal de neste fire årene kjempe mot ni fra østsida av fjorden. Det er resultatet etter en fersk meningsmåling gjort av Sentio for NRK Sápmi nå i august.

Les flere nyheter fra NRK Sápmi her

Taperen

Felleslista er den store taperen i meningsmålingen, og går tilbake med 5,2 prosentpoeng i forhold til valgresultatet i 2011. Med det taper Felleslista ett mandat i kommunestyret kommende fireårs-periode.

Felleslista og Filip Mikkelsen har tapt seg siden forrige valg, viser en fersk meningsmåling.

Felleslista og Filip Mikkelsen har tapt seg siden forrige valg, viser en fersk meningsmåling

Foto: Sander Andersen / NRK

Listetopp Filip Mikkelsen sier det er vanskelig å peke på årsaken til at Felleslista mister ett mandat i forhold til valget i 2011.

– I politikken har vi stått for det vi tror på. Så får vi se hvordan det går fremover. Dette betyr at vi må arbeide enda hardere fram mot valgdagen.

Vinneren

Senterpartiets førstekandidat Øyvind Johansen er glad, men likevel ikke helt fornøyd med resultatet etter meningsmålingen, selv om de får én mere enn i dagens kommunestyre. Senterpartiet tar nemlig ett mandat fra Felleslista.

Øyvind Johansen er glad, men ikke helt fornøyd med resultatet etter meningsmålingen.

Øyvind Johansen er glad, men ikke helt fornøyd med resultatet etter meningsmålingen

Foto: Sander Andersen / NRK

– Kjempegledelig at vi går frem, men vi sikter oss frem mot tre, så vi har enda en jobb å gjøre.

Men Johansen er likevel skuffet over den blokkdannelsen det ser ut for å bli mellom øst- og vestsida av kommunen, og han undrer seg over at ikke Arbeiderpartiet har tapt noe.

– Det er veldig neppert dette her. Bare ett mandat, så er det poliske landskapet snudd på hodet. Nå starter sluttspurten, og det er kun én medisin som skal til. Jeg er jo fortsatt overrasket over at Arbeiderpartiet fortsatt skal få seks mandater etter det svake resultatet de har levert.

Holder stand

Arbeiderpartiets førstekandidat til høstens valg, Tor Asgeir Johansen, besitter ordførerstolen i Tysfjord i dag. At kommunestyret i Tysfjord, med Arbeiderpartiet i førersetet holder stand i NRK Sápmis meningsmåling, synes han det viser at de må jo ha gjort noe rett – tross alt.

Tor Asgeir Johansen (Ap) kan nok unne seg en kopp kaffe, mens Guttorm Aasebøstøl fra TPL har grunn e

Tor Asgeir Johansen (Ap) kan nok unne seg en kopp kaffe, mens Guttorm Aasebøstøl (TPL) kan nok bekymre seg noe med et svakere resultat.

Foto: Sander Andersen / NRK

– Det viser jo at partiet står godt og at det har tillit til å styre videre, og det ønskes at vi skal styre videre.

Ordføreren viser også til Øyvind Johansens uttalelse om at Ap har levert et svakt økonomisk resultat inneværende periode.

– Det er jo årsaker til det svake økonomiske resultatet, og man kan jo forklare ting. Men det er jo evnen til å gjøre noe med det som gjelder.

Blokkdannelsen i Tysfjord består av østsida i kommunen med Arbeiderpartiet og Tverrpoilitisk liste, og av de øvrige partiene/listene fra vestsida av fjordkommunen.

Meningsmålingen viser at Arbeiderpartiet går fram 0,8 prosentpoeng, Tverrpolitisk liste (TPL) går tilbake 4,5 prosentpoeng, Felleslista går tilbake 5,2 prosentpoeng, Senterpartiet går fram 3,7 prosentpoeng, Tysfjord bygdeliste går tilbake 0,6 prosentpoeng, og SV går fram med 1,3 prosentpoeng i forhold til valget i 2011.

I tillegg er en del stemmer gitt til andre parti som ikke stiller liste i Tysfjord.

200 stemmeberettigede personer i Tysfjord er intervjuet i denne undersøkelsen i perioden 19.-25. august. Undersøkelsen er gjort av Sentio.

Partibarometer Tysfjordvalget 2015

Valget 2011

Ny måling

Arbeiderpartiet (Ap)

37,7%

38,5%

Felleslista (H, KrF, V og uavhengige)

27,3%

22,1%

Senterpartiet (Sp)

8,3%

12%

Sosialistisk venstreparti (Sv)

4,6%

5,9%

Tverrpolitisk liste for Tysfjord (TPL)

14,4%

9,9%

Tysfjord bygdeliste (TB)

7,8%

7,2%

Vet ikke / blank / annet

4,4%

Slik ser oppslutningen ut i de forskjellige stedene

Arbeiderpartiet er meget sterk i Kjøpsvik og Storå med hele 71 prosent oppslutning. Tverrpolitisk liste får 16 prosent av Kjøpsvik-stemmene.

På Drag og i Musken er Felleslista det største partiet med 45 prosent oppslutning. Senterpartiet, Arbeiderpartiet og Tysfjord bygdeliste er nesten jevnstore i dette området med henholdvis 18, 16 og 14 prosent.

Senterpartiet er den store vinneren blant Storjord og Nevervik-velgerne med 44 prosent. Et godt stykke bak finner man Sv med 22 prosent, Felleslista med 20 prosent og Arbeiderpartiet med 14 prosent.

Oppslutning per bygd i Tysfjord
Foto: Sentio Reseach