Sirma skole blir trolig gjenåpnet. Forelder: – En utrolig nyhet

I dag ble det avholdt et møte i Sametinget hvor samarbeid mellom Tana kommune og Sametinget om videre drift av Sirma skole var i fokus.

Glade mødre fornøyd med ny sjanse for Sirma skole

Glade mødre som er fornøyd med en ny sjanse for Sirma skole. Her avbildet under grillfesten. Fv Monica Balto, Nancy P. Anti og Agneta Grundin Utsi

Foto: Privat / Privat

Tidligere vedtok kommunestyret i Tana å legge ned Sirma Skole på grunn av lavt elevantall. Etter møtet i dag har ordføreren og Sametinget kommet til enighet og vil da forsøke å berge skolen.

– Jeg er nødt til å innkalle formannskapet til et ekstraordinært møte angående dette. Jeg er ganske sikker på at Sirma skole kommer til å bli gjenåpnet til høsten for elever fra førsteklasse til femte, sier ordfører i Tana, Frank Martin Ingilæ

En drøm i oppfyllelse

Nancy Porsanger Anti var en av arrangørene til støttekonserten som var med å sette fokus på nedleggelsen av Sirma Skole. Hun forteller at hun og andre foreldre har gjort alt de har maktet for å beholde skolen.

Nå virker det endelig som at alt slitet har kommet oss til gode.

Nancy Porsanger Anti

Nancy Porsanger Anti var ikke forberedt på nyheten hun fikk i ettermiddag.

Foto: Jan Helmer Olsen / NRK

– De fleste foreldre var samlet på kafeen i dag da møtet foregikk, vi var forberedt på det verste og turte ikke å spekulere utfallet engang.

Når NRK i dag kontaktet Nancy Porsanger, var nemlig alle foreldrene samlet til en grillfest hvor de feiret denne gladnyheten.

– Når vi først hørte nyheten, så var det utenkelig at det skulle ordne seg. Vi har jobbet og slitt for å få det her til. Vi har nå grillet og spist oss gode og mette og nå kan vi også endelig ta sommerferie.

Ikke bare er det en lettelse for Anti, men også hennes barn.

– Dette er veldig viktig for mine barn, dette påvirker hverdagen deres kraftig. Nå trenger de ikke sitte på en buss 10 mil hver dag til steder som er ukjente for dem.

Vil gi økonomisk støtte

Til stede under møtet var ordføreren, sametingsråd Silje Muotka og sametingspresident Aili Keskitalo.

Silje Karine Muotka Sámedikkis

Sametingsråd Silje Karine Muotka i Sametinget.

Foto: Carl-Gøran Larsson / NRK

– Vi er klar til å støtte dem økonomisk så lenge de oppfølger ønskene våre, blant annet å øke det samiske innholdet i det kommende året, sier sametingsråd Silje Muotka, som mener den samiske utviklingen er viktig.

Sirma skole er en av de få rene nordsamiske skolene som fortsatt eksisterer og den eneste skolen med nært samarbeid med en annen skole over grensen på finsk side.

– Vi skal nå forhøre oss med Tana kommune og finne ut hvordan vi best kan støtte Sirma Skole, understreker Muotka.