NRK Meny
Normal

Ordfører: – Distriktene får det minst like bra i en storkommune

Bodøordføreren inviterer 11 nabokommuner til samtaler om storkommune Salten – en kommune som etter hans tanker skal ha Bodø-standard også i distriktene.

Ole Henrik Hjartøy

OPTIMISTISK: Ordfører i Bodø, Ole Henrik Hjartøy, har god tro på en storkommune Salten.

Foto: Simon Piera Paulsen / NRK

– Utgangspunktet for en storkommune er at tjenestetilbudet i hele den nye kommunen skal bli minst like bra som i dag, sier Bodøordfører Ole Henrik Hjartøy.

Bodø kommune, med ordføreren i spissen, inviterte i januar alle Salten-kommunene inkludert Tysfjord, Værøy og Røst, til samtaler om en ny felles storkommune Salten.

– Vårt utgangspunkt er at det skal være minimum Bodø-standard i hele nykommunen, mener Hjartøy.

Ordføreren i ytterkant-kommunen Tysfjord tar Bodøordførerens tanker som en selvfølge.

– Lettere å drive

Bodøordfører Ole Henrik Hjartøy mener at det vil være lettere å drive tjenesteyting i den nye kommunen enn i dagens småkommuner.

– Det har med kompetanse og robusthet å gjøre. Og tjenestene må fremdeles være der folk bor.

Kommunereform, alternativene i Nord-Salten

I Nord-Salten er det tre forslag: Salten-kommunene (fra venstre), Indre Salten og Nord-Salten, med ulike forslag på hvor grensene skal gå.

Foto: Simon Piera Paulsen / NRK

– Se til Skjerstad

Han viser til de gode erfaringene ved at Bodø og Skjerstad for ti år siden slo seg sammen.

Tor Asgeir Johansen

Tysfjordordfører Tor Asgeir Johansen er positiv til samtaler med Salten-kommunene.

Foto: Harrieth Aira

– Man kan jo stille spørsmålet til de gamle Skjerstadværingene om de har det bedre eller dårligere enn i dag. De fleste er vel enige om at det har blitt bedre.

– Sykehjemmet i Skjerstad er pusset opp, man har ny skole og en rekke ting som den gamle Skjerstad kommune ville ha slitt med.

– En selvfølge

Tysfjordordfører Tor Asgeir Johansen mener det er en selvfølge at distriktene skal få det minst like bra som i dag, og liker Bodøordførerens positive utgangspunkt.

– Det høres jo rosenrødt og fin ut det, men det blir nok en del utfordringer underveis. Det er likevel godt å ha et rosenrødt utgangspunkt.

– Jeg vil også understreke at vi har takket ja til invitasjonen fra Bodø kommune og er positive til å gi inn i samtaler, avslutter Johansen.