NRK Meny
Normal

Ordfører vil bli kjøttprodusent

Ordføreren i Kautokeino, Klemet Erland Hætta, planlegger å starte opp med kjøttproduksjon på hjemgården i Máze.

Klemet Erland Hætta

Klemet Erland Hætta

Foto: Skjermdump / NRK

Klemet Erland Hætta vurderer ifølge Altaposten å bli bonde. Foreldrene hans la for noen år siden ned melkebruket i Máze, men det er ikke melkeproduksjon han tenker på. Han vil bli kjøttprodusent.

Legger ikke ned ordførerklubba


Han fortsetter som ordfører i Kautokeino til kommunevalget neste høst.

– Jeg skal ikke kutte ut jobben for å starte med dette. Det vil bli en rasjonell drift med ny teknologi, og som er lett å lære bort hvis man trenger vikarhjelp.

Har jord nok

Mange av bøndene i Alta sliter med å få nok jord til å fø bølingen sin, dette regner ordføreren med skal bli uproblematisk for han i Máze.

Nylig arrangerte landbruksprosjektet i Avjovárri et eget seminar om kjøttproduksjon, nettopp det ordføreren har planer om.

– Det fikk jeg ikke deltatt i fordi jeg hadde besøk fra Nortura, som så på gården, bygninger og utstyr, sier Hætta.

Ønsker å drive jordbruk ved siden av annen jobb

Men selv om ordføreren ønsker å få opp en produksjon som gjør det mulig å drive med jobb ved siden av, er det ikke avklart hvilket yrke det blir. Ordføreren holder kortene tett til brystet hva angår framtidig engasjement i politikken.

Er i etableringsfasen

– Jeg avventer nå svar fra konsulenter og rådgivere i Nortura for å se hvilken av de tre mulige driftsformene som kan bli aktuell. Videre må jeg finne ut hvilken kjøttfe-rase som er den best egnede for våre forhold.

Her er det flere avveininger som må gjøres og jeg forsøker å skaffe meg best mulig oversikt selv over hva som kan være det beste valget. Det må for eksempel tas hensyn til størrelsen på slaktedyrene opp mot plassen i fjøset og en del andre faktorer, før man endelig setter i gang, sier ordføreren, skriver Altaposten.