NRK Meny
Normal

Joikearkiv skal bevare joiken for framtiden

Har du en gammel joik du vil at dine etterkommere også skal kunne høre? Nå har du muligheten til å joike den inn i studio og arkvirere den for fremtiden i et eget joikearkiv hos Samisk arkiv i Kautokeino.

Biret Risten Sara

Leder i Joikernes forening, Biret Risin Sara er glad for at de nå får et eget joikearkiv.

Foto: NRK

Samisk Arkiv og Joikernes forening i samarbeid med Samisk høgskole har i dag invitert folk til lanseringen av et eget joike arkiv i Kautokeino.

– I dag har folk anledning til å ta opp joik i studio og arkivere den for framtiden, sier arkivar Grete B. Bergstrøm ved Samisk arkiv.

Dette særegne arrangementet finner sted på Diehtosiida i Kautokieno i dag i anledning Arkivdagen.

To arkiv

Joikernes forening lanserer også sitt eget joikearkiv Juoiggas, som også skal ligge under Samisk arkiv i Kautokeino.

– I dette arkivet kan medlemmene joike og arkivere sine joiker, forteller leder Biret Ristin Sara.

– Dette arkivet skal kunne brukes, joikene skal ikke bare akriveres, arkivet skal komme til nytte for andre også. Studenter og elever skal kunne dra nytte av arkivet og lytte til joiker som er arkivert. Planen er også å publisere deler av joikene på nettet, sier Sara.

Arkivere joiken for etterkommere

I tillegg til dette arkivet, vil det også etableres et annet joikearkiv, Luohtegiisá, hvor de som ikke er medlemmer i joikernes forening skal kunne arkivere sine joiker.

– Joikene blir da arkivert for framtiden, og det vil sikre at etterkommere kan kunne få høre sine slekters joiker, sier Bergstrøm.

Samisk Arkiv har i dag allerede en del joiker arkivert, og det vil i dag være mulig å høre på enkelte av disse joikene, forteller Bergstrøm.