Hopp til innhold

Opplevde å få ubehagelige vitser fra taxisjåfør: – Vi burde ha nådd lengre

Per Øyvind Kallekleiv skulle bare ta en kort taxitur i Hammerfest. Da han satte seg i bilen startet vitsingen om samer. – Kan påvirke folks psykiske helse, mener sametingspresidenten.

Hammerfest Taxi
Foto: Allan Klo / NRK

– Jeg synes det var ganske utidig.

Det sier Per Øyvind Kallekleiv til NRK etter opplevelsen med Hammerfest Taxi.

Kallekleiv, sammen med en kollega, skulle ta en taxi fra sentrum i Hammerfest og opp til flyplassen, en tur på rundt fem minutter. På dette korte strekket ble han vitne til en taxisjåfør som dro flere vitser om samer.

– Man kan si at det ikke var så alvorlig, men det er en sjargong og omtale som ikke er noe særlig hyggelig. Når vi nå har kommet til år 2020, så burde man holde seg til god for det, sier Kallekleiv.

Etter taxituren ble han sittende igjen med en vond smak i munnen.

Han valgte derfor å ta tak i problemet og sendte en mail til Hammerfest Taxi og Sametinget etter turen:

Beklager hendelsen

Taxiselskapet sier til NRK at de tar avstand fra hendelsen og har vært i kontakt med den aktuelle sjåføren. Sjåføren har unnskyldt seg etter hendelsen.

– Vi tar sterkt avstand fra dette. Hva taxisjåførene gjør på fritiden er opp til de, men når de kjører drosje skal de være stille frem til passasjeren fører dialogen, sier Jan Inge Johansen, kontorleder ved Hammerfest Taxihus.

Sametingspresident Aili Keskitalo (NSR) omtaler hele hendelsen som trist. Hun sier slike vitser og hatytringer mot samer forekommer daglig, men at det er første gangen de har fått en slik henvendelse.

Sametingspresident i Norge, Aili Keskitalo, tror på et sjelsliv utenfor legemet. Hun har også medansvar for den omstridte samiske hodeskallesamlingen på Universitetet i Oslo.

SPESIELT: – Vi har fått meldinger om hatytringer tidligere, men ikke vitser, sier sametingspresident Aili Keskitalo om e-posten som havnet i deres hender.

Foto: Dragan Cubrilo / NRK

– Psykiske kostnader

Hun mener denne mailen er en tankevekker som også må sees i en større sammenheng.

Keskitalo frykter at vitser og hatytringer mot samer i det daglige kan føre til psykiske konsekvenser.

– Hvis vi hele tiden skal prøve å unngå og skåne oss mot hatytringer, så klarer vi ikke koble av. Dette kan påvirke folks psykiske helse, fordi man forbereder seg på å hele tiden beskytte seg mot alle vitsene og hatytringene, sier Keskitalo.

– Det er godt kjent at dette har psykiske kostnader. Vitser er ikke alltid uskyldig, de vitner alltid om at det mangler respekt i bunnen.

Det sier Rune Berglund Steen, leder av Antirasistisk Senter. Han mener vitser som baserer seg på minoriteter ofte bekrefter reelle fordommer.

Rune Berglund Steen byline

FORDOMMER: – Ideen om at dette er uskyldig humor, er et uttrykk for at man ikke helt forstår, mener Rune Berglund Steen i Antirasistisk Senter om vitser om minoritetsbefolkninger.

Foto: Antirasistisk Senter

En del slike ting er angrep på identitet og i verste fall et angrep på menneskeverd, sier Steen.

Han uttaler at personer med majoritetsbakgrunn trenger å gjøre en innsats for å forstå opplevelsene til personer med minoritetsbakgrunn.

Oppfordrer personer til å gi beskjed

Taxiselskapet har beklaget overfor Kallekleiv og sier de blir å ta en opplysningsrunde med samtlige av sine sjåfører etter hendelsen.

– Når du sitter i drosjer og kjører passasjerer skal man selvsagt oppføre seg profesjonelt, sier Johansen ved Hammerfest taxihus.

Etter vitsehendelsen oppfordrer Kallekleiv flere til å ta kontakt med personer eller selskaper dersom man opplever ubehagelige vitser.

Kallekleiv tror at de som vitser om samer ikke tenker seg om, og at én må bli opplyst om at vitsing kan gjerne oppleves som hetsing.

  • Anbefalt videre lesning:

Korte nyheter