NRK Meny
Normal

Demonstranter ødelegger og saboterer utbygging

NORD-DAKOTA (NRK/SVT): De fleste som protesterer mot et omstridt oljerørprosjekt, gjør det på lovlig måte. Men amerikansk politi må hanskes med en mindre gruppe som begår hærverk.

Pipeline Protest

DEMONSTRASJONSOMRÅDET: Politiet har arrestert rundt 120 personer til sammen siden demonstrasjonene startet i april i år ved Cannonball nær Missouri-elven, i nærheten av indianerreservatet Standing Rock i det sørlige Nord-Dakota. Her fra demonstrasjonene i august i år.

Foto: James MacPherson / Ap

– Det er de som ikke følger loven som bekymrer oss. Hadde alle som protesterer fulgt loven, så hadde vi ikke hatt behov for mer enn noen få politibetjenter her.

Sheriff Kyle Kirchmeier og hans politikolleger har nok å henge fingrene i.

Siden april i år har den amerikanske urfolksstammen «Standing Rock» og dens støttegrupper protestert mot en oljerørutbygging.

Byggingen er godt i gang, og ledningen vil strekke seg 190 mil under jorden gjennom en rekke delstater i det nordlige USA. Dette tilsvarer strekningen Oslo – Alta.

Dakota-sheriff fortviler over demonstranter som har en annen agenda enn de som egentlig protesterer mot oljerørledning.

Gjensidige beskyldninger

De amerikanske politistyrkene har økt sin bemanning kraftig den siste tiden i demonstrasjonsområdet. De teller en styrke på rundt 600 personer nå.

Politiet er blitt beskyldt for brutal opptreden mot demonstrantene. Demonstranter på sin side blir beskyldt for å begå hærverk på anleggsmaskiner og installasjoner.

– De som tilhører Standing Rock-stammen ønsker tilsynelatende å protestere på en lovlig måte, sier sheriff Kirchmeier, men tillegger:

– Problemet er de utenforstående som kommer til demonstrasjonsområdet med helt annen agenda, sier han.

USA-PIPELINE/NATIVEAMERICANS

PROTESTLEIR: Demonstrantene har organisert seg i egne teltleirer ved Cannonball i Nord-Dakota, nær punktet hvor oljerørledningen skal krysse Missouri-elven.

Foto: ANDREW CULLEN / Reuters

Frykter oljeutslipp til drikkevannet

Oljerørledningen skal transportere råolje fra Nord-Dakotas oljefelt til raffinerier i Illinois.

I nærheten av Standing Rock-reservatet skal oljerøret etter byggeplanene legges under elvebunnen i Missourielven.

Mange frykter et fremtidig rørbrudd, noe som da vil føre til oljeforurensing av områdets ferskvann – som også er drikkevannskilde for lokalbefolkningen. Dette er blant hovedårsakene bak demonstrasjonene.

– Men vi søker alltid å bruke korrekt metode for maktbruk i demonstrasjonene. Ikke bare av hensyn til demonstrantenes sikkerhet, men også av hensyn til politistyrkens sikkerhet, sier sheriff Kyle Kirchmeier.

Tør ikke snakke med media

Folk på demonstrasjonsstedet nær Missouri-elven som NRK og SVT snakker med, forteller om en mindre gruppe demonstranter bestående av unge menn som bruker ansiktstildekking.

Disse unge mennene går ikke av veien for å bruke protestmidler i form av ødeleggelse og sabotasje.

Ingen tør imidlertid å la seg intervjue om dette, da de frykter represalier i etterkant.

  • Se reportasje fra PBS News Hour om demonstrasjonene:

– Vi er ubevæpnet

Frilansfotograf Camille Seaman snakker derimot gjerne med NRK og SVT.

– Mange dekker til ansiktene fordi de tidligere er blitt arrestert. De er da enten ute på prøve, eller de har fått advarsel. Dette betyr at hvis de blir arrestert igjen, vil straffen mot dem bli kraftig skjerpet, sier hun.

Seaman synes det er dumt at protestaktivitetene av den fredelige sorten får mindre oppmerksomhet i media enn de kontroversielle.

Demonstrant og stammemedlem Spirit Windwalker tilhører etter eget sigende demonstrantene som protesterer med fredelige midler.

– Vi er ubevæpnet. Vår hensikt her er å plante hellige planter og be bønner i protest mot oljerørledningen, fordi dette er hellige områder for amerikanske urfolksgrupper.

Støtter protest

SAMISK STØTTE: Nylig var de samiske artistene Sofia Jannok fra svensk side, og Inger Biret Gaup og Sara Marielle Gaup Beaska fra Kautokeino og besøkte demonstrasjonsleiren i Nord-Dakota.

Foto: EWA-MARI HEDMAN / NRK