Oppdrettsnæringen reagerer etter «viralt» innlegg: – Mangel på kunnskap

Lars Børge Myklevold observerte det han trodde var store mengder døde krepseyngel og skyldte på det lokale oppdrettsanlegget.

Hvalåte

TITUSENVIS: «Det må ha vært titusenvis som lå å fløt i like under vannskorpa» skriver Myklevold i sitt innlegg om det han trodde var krepseyngel.

Foto: Lars Børge Myklevold / Privat

– Kravet til dokumentasjon er totalt fraværende på sosiale medier, sier Olav Lekve, fungerende kommunikasjonsdirektør i Fiskeridirektoratet, som uttaler seg på generelt grunnlag.

Myklevolds innlegg har nemlig spredt seg som ild i tørt gress de siste dagene. Etter å ha vært ved sjøen i Toppsundet, Troms, observerte Myklevold det han trodde var titusener av døde krepseyngel i havoverflaten.

I etterkant har det vist seg at innlegget var feilaktig, det var hvalåte som lå i overflaten.

Lars Børge Myklevold i Museum Nord Divtasvuodna/Tysfjord

BEKYMRET: Lars Børge Myklevold (bildet) ønsker større åpenhet rundt oppdrettsnæringen.

Foto: Sander Andersen / NRK

Samtidig har også oppdrettsanlegget Nordlaks tatt til motmæle og kommet med tilsvar på deres egne Facebook-konto.

I skrivende stund har Myklevolds Facebook-innlegg fått over 1000 reaksjoner, nærmere 800 delinger og rundt 400 kommentarer. Myklevold endret innlegget til «privat» søndag kveld, etter flere stygge og usaklige kommentarer som kom fra begge leire.

  • (Nedenfor er tilsvaret fra Nordlaks. Artikkelen fortsetter under innlegget)

I går ble det delt et innlegg på Facebook hvor noen hadde funnet det de mente var døde krepseyngel i Toppsundet i Troms,...

Posted by Nordlaks on Monday, August 6, 2018

– Mange meninger

– Vi er oppmerksom på at det er mange som har en mening om oppdrett og bekymrer seg over det. Det eksisterer en god del myter og påstander som vi må imøtegå. Så lenge vi driver virksomheten i fjordene, så er det legitimt at det stilles krav til virksomheten, sier Merete Kristiansen, kommersiell direktør i Nordlaks til NRK.

TROMSØ 2018 med markedsdirektør i eksportutvalget for Fisk, Merete Kristiansen

LYDHØR: Merete Kristiansen (bildet) som er kommersiell direktør i Nordlaks, sier kommentarer på sosiale medier ofte baseres på holdninger enn kunnskap. Samtidig mener hun at Nordlaks er lydhør når folk er uenige.

Foto: Stian Lysberg Solum, Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

Nordlaks hadde brukt lusemiddelet Slice med virkestoffet emamectin benzoat i den aktuelle uken Myklevold hadde funnet det han påsto var døde krepseyngel.

Etter oppdagelsen brukte Myklevold nettsiden Barentswatch.no (ekstern lenke) for å se om oppdrettsanlegget brukte virkestoffer som drepte yngelet.

Myklevold mener det er for vanskelig for allmennheten å lete opp informasjon, og at den informasjonen man finner er alt for mangelfull.

Laster kart, vennligst vent...

Lite dokumentasjonskrav

– Det er for lite åpenhet og for dårlig informasjon fra myndighetene og industrien hva angår medikamentbruk på anleggene, skriver Myklevold i en tekstmelding til NRK. Han ville ikke kommentere saken ytterligere enn meldingen.

Seniorrådgiver Olav Lekve

OPPDRETT IKKE SPESIELT: – Kritikken kan være uberettiget og berettiget. Spor i naturen vil vekke oppmerksomhet og folk vil være kritiske, sier Olav Lekve, fungerende kommunikasjonsdirektør i Fiskeridirektoratet.

Foto: Vegard Oen Hatten / Fiskeridirektoratet

Han ønsker ikke at næringen urettmessig skal få skylden for «alt». Myklevold vil også at informasjon skal bli mer tilgjengelig og at samfunnet skal diskutere medikamentbruk mer. Dersom det ikke blir bedre kan det fort føre til spekulasjoner, mener Myklevold.

Fiskeridirektoratet mener på sin side at informasjonen ligger godt tilgjengelig, og viser til at Myklevold selv har innhentet informasjonen.

– De klager på dårlig informasjon, men viser samtidig hvor de finner det. Kommentarer på sosiale medier er nokså varierende og kravet på dokumentasjon i sosiale medier er totalt fraværende, sier Olav Lekve, fungerende kommunikasjonsdirektør i Fiskeridirektoratet.