NRK Meny
Normal

Ønsker snarlig avtale med Sametinget

Det nye byrådet i Oslo mener det er viktig å formalisere samarbeidet med Sametinget med en egen samarbeidsavtale.

Skolebyråd i Oslo, Tone Tellevik Dahl (Ap)

Tone Tellevik Dahl (Ap) ønsker å sikre og styrke ulike samiske tilbyd.

Foto: Rushda Syed / NRK

– Den håper jeg faktisk kan bli underskrevet i løpet av veldig få måneder, nå må vi først bli ferdig med budsjettarbeidet sammen mine kollegaer i byrådet, og så skal vi kaste oss over samarbeidserklæringen og det utkastet som ligger der, sier byråd for oppvekst og kunnskap, Tone Tellevik Dahl.

Tromsø har allerede signert en samarbeidsavtale med Sametinget , og flere andre bykommuner i Norge vurderer å gjøre det samme.

  • Les også:

Målsettingen er at en slik samarbeidsavtale skal sikre og styrke ulike samiske tilbud, slik som samiske språk-, helse- og kulturtilbud.

  • Les også:

– Tett dialog med Sametinget

Allerede i valgkampinnspurten ga den ferske byråden beskjed om at de ved et eventuelt maktskifte i hovedstaden ville fortsette arbeidet med å få på plass en samarbeidsavtale med Sametinget.

Tellevik Dahl lovet også før valget at Oslo Ap vil bevilge penger til en stilling ved Samisk hus i Oslo.

Denne lovnaden har hun planer om å holde, men vet ikke om dette er på plass i det første budsjettet de legger fram

– Vi har som ambisjon, i et tett samarbeid med Sametinget, å styrke personalsituasjonen ved Samisk hus. Jeg kan ikke love noe i budsjettet som vi skal legge fram om en uke, men at det stor sjanse for at vi lager en byrådssak på dette, etter at vi har hatt samtaler med Sametinget, sier hun.

– Lover godt

Ann-Mari Thomassen

Ann-Mari Thomassen (NSR)

Foto: Mette Ballovara / NRK

Sametingsråd Ann-Mari Thomassen har registrert lovnadene fra Tellevik Dahl i forhold til Samisk hus. Hun er spent på hvordan det nye byrådet vil styrke tilbudet til den samiske befolkning i Oslo.

– Det lover godt for utviklingsmulighetene for samisk hus i Oslo med en byråd som har gitt positiv omtale av Samisk hus. Sametinget har tatt opp ønsket om at Oslo kommune også bidrar med en større driftsfinansiering av Samisk Hus i Oslo enn man bidrar med i dag, sier Thomassen.

– Vi bidrar hvis Oslo bidrar

Sametinget bidrar med 565 000 i fast driftsstøtte til Samisk hus. I tillegg bevilger Sametinget penger til prosjekter i regi av Samisk hus.

Oslo kommune har de siste årene bidratt med 100 000 kroner, mot tidligere 200 000 kroner. Samisk hus har søkt om å få bevilget 400 000 kroner fra Oslo kommune.

– Hvis Oslo kommune vil bidrar, vil også Sametinget vurdere å kunne bidra med en styrking, sier Ann-Mari Thomassen.