Hopp til innhold

Ønsker seg TV-serie om reintrailer-sjåfører

– Vi kunne godt vært neste gruppe sjåfører ut på skjermen, sier reintrailersjåføren i kjølvannet av TV-suksessene «Melkeveien» og «Brøyt i vei».

Bilde

HØSTSLAKT: – Reinens ferd fra reingjerdet til slakteriet kan bli spennende TV.

Foto: Johan Ánte Utsi/NRK

– Det kunne blitt interessante programmer om en litt mindre kjent gruppe yrkessjåfører, sier Børre Paulsen, reintrailersjåfør på tolvte året.

Han kan skryte av å jobbe innen et eksklusivt yrke: Karasjokmannen er en av tre reintrailersjåfører som i dag kjører i Finnmark. I Tromsø er det anslagsvis to biler i drift.

Dokumentarserien «Melkeveien» om melkebilsjåførene på verdens nordligste melkerute har falt i smak hos TV-seerne. Fra før har NRK lagd serien «Brøyt i vei» om brøytebilsjåfører.

Må holde hjulene i gang

– En serie om vårt yrke kunne blitt spennende TV, sier Børre Paulsen.

Bilde

KJØRER PÅ: Reintrailersjåfør Børre Paulsen (innfelt) hos Aage Pedersen AS er i likhet med melkebilsjåførerene unntatt kjøre- og hviletidsbestemmelser.

Foto: Privat/montasje

Som sesongarbeider for de nylig sammenslåtte reinkjøttprodusentene Aage Pedersen AS og Finnmark Rein AS frakter han rein fra høsten til januar og februar.

I disse dager er han i full sving med å hente rein fra gjerdene til slakteriet. Reinen kan ikke stå for lenge i gjerdene uten tilgang på beitehage.

– Også på vei til slakteriet kan det selvsagt være hektisk for en reintrailersjåfør, sier den glade sjåføren.

En tur fra Pasvik til Karasjok kan ta 18 timer, og by på glatte veier og dårlig føre, mange stopp og start, på med kjettingen, av med kjettingen, og så på igjen.

Hver gang reintrailersjåføren blir tvunget til å stoppe kan det oppstå uroligheter i tralla, og det er nødvendig å ha fokus på dyrenes velferd.

Beundringsverdig

Reinen blir slaktet dagen etter ankomst til slakteriet for å ikke tape vekt på kalvene.

Created by InfoDispatcher

VIDEO: Melkebilsjåfør John Mikael Gaup har en strabasiøs dag på jobb, mens kollega Mikkel David Sara feirer jul hjemme.

– På mange måter har vi samme utfordringer som andre yrkessjåfører i Finnmark. I tillegg handler det om å frakte dyr til slakt på en god måte, sier Paulsen.

De siste ukene har reintrailersjåføren benket seg foran TV-skjermen for å se på «Melkeveien», som sendes torsdager kl. 22.30 på NRK1.

– Jeg synes det er bra at resten av landet får se yrkessjåførenes forhold her oppe. Jeg må si jeg beundrer melkebilsjåførene.

Korte nyheter

 • VG: Ikke statlig villreinjakt i vinter

  Det blir ikke statlig uttak av villrein på Hardangervidda i vinter. Det får VG bekreftet at regjeringen i dag har bestemt.

  Stammen på Hardangervidda er den største med om lag 5000 dyr, det er en reduksjon på 2500 dyr siden 2017. I fjor ble villreinen med på rødlista og vurdert som «nær truet».

 • Gudi li bajemusán værrolistajn?

  Dijstagá værrolista jages 2021 almoduvvin. Dat merkaj dat gut sihtá máhtá daj listajn åtsåt gudi ienemus værojt máksi, man stuorra åbmudahka rádnájn la jali man ålov dåbdos ulmutja jali profijla tjijnniji.

  Mij lip gæhttjam gudi li bajemusán værrolistajn sáme háldadimguovlojn. Dánna tjuovvu dajs gudi li daj listajn Hábmera suohkanis:

  30 OAJVEMUSÁ

  30 oajvemus åbmudahka:

  12. sajen: Per Hugo Andreas Jacobsen - 34 273 964 kråvnå

  25. sajen: Øistein Steffensen - 17 672 186 kråvnå

  30 oajvemus sisboahto:

  Hábmera suohkanis ij la nágin daj 30 bajemusájs.

  30 OAJVEMUSÁ DAJS GUDI LI NUORAP 30 JAGES

  Duodden lip gæhttjam gudi sáme háldadimguovlojs li bajemusán listajn dajs gudi li nuorap gå 30 jage vuoras. Ja daj listajn gávnnap dájt Hábmera suohkanis:

  Åbmudahka:

  26. sajen: Lasse Åmodt - 2 040 173 kråvnå

  30. sajen: Adrian Jessen - 1 832 292 kråvnå

  Sisboahto:

  6. sajen: Daniel Benjamin Indstø - 1 442 309 kråvnå

  9. sajen: Espen Ursin Jakobsen - 1 307 039 kråvnå

  20. sajen: Eivind Ellingsve - 970 419 kråvnå

 • Stuorát dorske-earri guolásteaddjiide sámi guovllus

  Buot guolásteaddjit smávimus fatnasiin berrešedje oažžut lassieari (riddoguolástaneari) sámi árbevirolaš sámi ássanguovlluin. Nu mearridii sámedikki dievasčoahkkin otne. Stuorra eanetlohku doarjjui dán earret go Nordkalottfolket ja Ovddádusbellodat.

  Riddoguolásteaddjit rabas bivdojoavkkus ožžot lasse dorskeeari 30 gielddas Tromssa ja Finmmárkkus, guovtti gielddas Nordlánddas ja oasit Tromssa gielddas, ovddeš Skánit gielda ja oasit Áhkánjarggas.

  Otne lea riddoguolástanearri 12,5 tonna, juoga maid sáhttá mearkkašit su. 300.000 kr lassi dietnasa rabas joavkku guolásteddjiide.

  Riddoguolásteanearri, mii maiddai gohčoduvvo sámi earrin, ásahuvvui 2011 ja konsulterejuvvo Sámedikkiin ja Bivdu servviin.

  På norsk: Større torskekvote til fiskere i samisk områder

  Sjark på vinterfiske
  Foto: Knut-Sverre Horn / NRK