Ønsker seg TV-serie om reintrailer-sjåfører

– Vi kunne godt vært neste gruppe sjåfører ut på skjermen, sier reintrailersjåføren i kjølvannet av TV-suksessene «Melkeveien» og «Brøyt i vei».

Bilde

HØSTSLAKT: – Reinens ferd fra reingjerdet til slakteriet kan bli spennende TV.

Foto: Johan Ánte Utsi/NRK

– Det kunne blitt interessante programmer om en litt mindre kjent gruppe yrkessjåfører, sier Børre Paulsen, reintrailersjåfør på tolvte året.

Han kan skryte av å jobbe innen et eksklusivt yrke: Karasjokmannen er en av tre reintrailersjåfører som i dag kjører i Finnmark. I Tromsø er det anslagsvis to biler i drift.

Dokumentarserien «Melkeveien» om melkebilsjåførene på verdens nordligste melkerute har falt i smak hos TV-seerne. Fra før har NRK lagd serien «Brøyt i vei» om brøytebilsjåfører.

Må holde hjulene i gang

– En serie om vårt yrke kunne blitt spennende TV, sier Børre Paulsen.

Bilde

KJØRER PÅ: Reintrailersjåfør Børre Paulsen (innfelt) hos Aage Pedersen AS er i likhet med melkebilsjåførerene unntatt kjøre- og hviletidsbestemmelser.

Foto: Privat/montasje

Som sesongarbeider for de nylig sammenslåtte reinkjøttprodusentene Aage Pedersen AS og Finnmark Rein AS frakter han rein fra høsten til januar og februar.

I disse dager er han i full sving med å hente rein fra gjerdene til slakteriet. Reinen kan ikke stå for lenge i gjerdene uten tilgang på beitehage.

– Også på vei til slakteriet kan det selvsagt være hektisk for en reintrailersjåfør, sier den glade sjåføren.

En tur fra Pasvik til Karasjok kan ta 18 timer, og by på glatte veier og dårlig føre, mange stopp og start, på med kjettingen, av med kjettingen, og så på igjen.

Hver gang reintrailersjåføren blir tvunget til å stoppe kan det oppstå uroligheter i tralla, og det er nødvendig å ha fokus på dyrenes velferd.

Beundringsverdig

Reinen blir slaktet dagen etter ankomst til slakteriet for å ikke tape vekt på kalvene.

Created by InfoDispatcher

VIDEO: Melkebilsjåfør John Mikael Gaup har en strabasiøs dag på jobb, mens kollega Mikkel David Sara feirer jul hjemme.

– På mange måter har vi samme utfordringer som andre yrkessjåfører i Finnmark. I tillegg handler det om å frakte dyr til slakt på en god måte, sier Paulsen.

De siste ukene har reintrailersjåføren benket seg foran TV-skjermen for å se på «Melkeveien», som sendes torsdager kl. 22.30 på NRK1.

– Jeg synes det er bra at resten av landet får se yrkessjåførenes forhold her oppe. Jeg må si jeg beundrer melkebilsjåførene.