Hopp til innhold

Hvem har krav på pengene?

Ventetiden for å få tilkjent erstatning for tapt skolegang etter andre verdenskrig ble til en langtekkelig affære for mange. Nå etterlyser Sametingsrådet mer informasjon og åpenhet om en sak som ser ut til å ha gått litt i glemmeboken for samfunnet.

Eldre

For de som har tapt skolegang etter andre verdenskrig var ventetiden lang for å få tilkjent erstatning. Fortsatt hersker det tvil om gangen i slike saker.

Foto: Frank May / NTB scanpix

Silje Karine Muotka

Sametingsråd Silje Karine Muotka.

Foto: Silje Karine Muotka/Kenneth Hætta / Sametinget

En oversikt over søknadene og tilkjenningskriteriene er på ønskelisten til Sametingsråd Silje Karine Muotka, det skriver hun i en kronikk.

Behovet for dette så Sametingsrådet etter forespørsel fra publikum. Nå mener hun det er på tide at Stortinget viser kortene i behandlingsgangen av slike erstatningskrav, en gang for alle.

– Vi i Sametinget har ikke oversikter over antallet saker, måten disse saker er behandlet på eller det samlede antallet oppreisninger som er innrømmet. Dermed er vi feil instans å henvende seg til i slike saker, skriver Muotka i en kronikk.

Men dette ønsker Sametingsrådet å få en endring på. Nå har de nå sendt brev til Stortinget der de instendig ber om informering om billighetserstatningsordningen.

– "En vond sak"

Oppreisningssaken for de med tapt skolegang er en "vond sak", slik Muotka beskriver det. Etter flere søknadsrunder fra ulike foreninger over tiår, ble de første erstatningskravene innfridd i 2006. Det skjedde etter at datidens regjering tilpasset billighetserstatningskravene.

– Vanligvis gis det ikke erstatning på grunn av forhold som skyldes krig eller fornorskning, var normen for behandlingen av slike erstatningskrav, ifølge tidligere regjeringer.

– Samer og kvener som både tapte skolegang som følge av krigen, og som ikke fikk opplæring på eget morsmål på grunn av fornorskningspolitikken, er en gruppe som likevel må anses for å ha kommet særlig uheldig ut. Billighetserstatningsordningen er derfor nå tilpasset slik at det likevel er mulig for denne gruppen å få billighetserstatning, lød det fra Storting og Regjering anno 2006.

Billighetserstatningen har tidligere vært på 70.000 kr. Utvalget som har behandlet søknadene om erstatning har tildigere måttet tåle kritikk for blant annet lang behandlingstid.

LES OGSÅ: "Tapt skolegang" krever mer i erstatning

Nå mener også Sametingsrådet at det er på tide med en liten oppvask.

– Det er viktig at det samiske samfunnet som er de berørte i saken får innsikt og oversikt over hvordan disse sakene håndteres, og om søkemulighetene for de som enda ikke har sendt søknad, avslutter Muotka.

Korte nyheter

  • Daniel Ailo med da TIL gikk videre i cupen

    Karasjokingen Daniel Ailo Sakshaug Bær (17) fikk sin A-lags debut i kveld for Tromsø idrettslag (TIL) da de knuste Fløya borte 6-0 i andre runde i cupen.

    17-åringen kom inn i andre omgang på stillingen 3-0. Han markerte seg ganske tidlig etter at han kom inn.

    Kampen ble dekket av Terje Mo Hanssen og han skrev i sitt referat:

    72'Spillerbytte hos Tromsø. Yaw Paintsil går av, erstattes med Daniel Ailo Sakshaug Bær.

    79'Gult kort, Daniel Ailo Sakshaug Bær, Tromsø.

    87'Bær slår inn fra venstre, men innlegget er for høyt for Ba inne i feltet.

    – Det er veldig artig å få mulighet til å spille sammen med de større guttene. Jeg er litt spent, sa Sakshaug Bær til NRK før kampen.

    Daniel Ailo Sakshaug Bær
    Foto: Pressebilde / TIL
  • Daniel Ailo med i TILs A-lagstropp

    Karasjokingen Daniel Ailo Sakshaug Bær er tatt ut i TILs A-lagstropp som i kveld spiller cupkamp mot Fløya.

    Han spiller til daglig i TILs andrelag i 4. divisjon.

    – Det er veldig artig å få mulighet til å spille sammen med de større guttene. Jeg er litt spent, sier Sakshaug Bær til NRK.

    Han har allerede i rundt en måned trent med A-laget.

    – Det har blitt noen treninger med A-laget og noen med B-laget. Det har gått veldig bra, sier han.

    Sakshaug Bær vet ennå ikke om han får spille i kveld, men håper i det minste på et innhopp.

  • Samehets.no la rabáduvvam

    Les på norsk.

    Uddni Sámedikken lij sierra dållam gå næhttabielle samehets.no rabáduváj.

    Sámedikkeráde Runar Myrnes Balto rahpamsárnen gijtij gájkajt gudi li rádijt vaddám ja viehkedam næhttabielijn barggam.

    Guoradallama vuosedi juohkka niellja sáme nálsodimev ja vasjev vásedi, ja danen le dát næhttabielle ásaduvvam.

    Åssudakdirekterra politijjadirektoráhtan Bjørn Vandvik javllá sijáj mielas li ilá binná ássjijs ma politijjaj diededuvvi.

    – Mijá ulmme l nav vaj sáme dán næhttabiele baktu vuojnni unugis vásádusájt la máhttelis gujddit, javllá Vandvik.

    Bagádallam la oarjjel-, julev- ja nuorttasámegiellaj ja dárogiellaj, ja danna oattjo diedojt gejna máhtá guládallat gatjálvisáj sáme nálsodime ja rasisma birra.

    Bjørn Vandvik på Sametinget. Han er avdelingsdirektør i Politidirektoratet
    Foto: Wenche Marie Hætta / NRK