Ønsker en mer åpen kommune

Kandidater fra fire lister kjemper om de 15 kommunestyreplassene i Nesseby. Frp stiller ikke liste i høst og Høyre er uten egen liste.

Bjarne Store-Jakobsen

Ordførerkandidat Bjarne Store-Jakobsen vil ha mer åpenhet i Nesseby kommune, og vil være tilgjengelig for folk om han blir valgt.

Foto: Berit Solveig Gaup / NRK

Valglogo

Arbeiderpartiet er største parti i Nesseby i inneværende periode, men nå ønsker Samefolkets Parti å utfordre Ap og har fått Bjarne Store-Jakobsen som ordførerkandidat.

Her er valglistene i Nesseby og andre fakta om kommunen.

Ta makten

Samefolkets Parti har nå startet arbeidet med valgprogram, men for den nye ordførerkandidaten er det største arbeidet nå å sikre seg et flertall og få makten i kommunen.

- Ap har styrt kommunen lenge nå, men med kommunesammenslåing i tankene kan det være viktig at det ikke bare er Ap-folk som snakker sammen, mener Bjarne Store-Jakobsen.

Samefolkets Parti vil ha mer åpenhet i kommunen, hvor også ordføreren skal være synligere og holde kontakten med befolkningen.

Tenker på fiskerne

Bjarne Store-Jakobsen tenker også på det voksende fiskerimiljøet i kommunen, hvor de nå må tilrettelegge og ordne infrastrukturen for fiskerne.

At Samefolkets Parti bare var fjerde størst i Nesseby ved forrige valg, skremmer ikke Store-Jakobsen, men han tar det som en utfordring og mener de kan få minst dobbelt så mange stemmer ved valget i høst, en ved forrige valg.

Valgresultatet 2011 i Nesseby

Parti

Prosent

Stemmer

Representanter

Ap

39,4 (+1)

211

6

H

15,5 (+9,9)

83

2 (+1)

Frp

14,8 (-6,4)

79

2 (-1)

SAME

12,3 (-2,8)

66

2

SV

9,7 (+9,7)

52

2 (+2)

TLNE

8,2 (-11,4)

44

1 (-2)

SAME=Samefolkets Parti. TLNE=Tverrpolitisk liste. I kommunestyret i dag er det åtte kvinner og sju menn. Av de 741 som kunne stemme ved valget i 2011, var det ca. 530 perrsoner som stemte.

– Fortsetter arbeider

Ordfører Knut Store (Ap), som også er ordførerkandidat ved høstens valg, mener han har vært en åpen ordfører og døren har vært åpen for dem som har ønsket å snakke med han.

Store vil fortsette det arbeidet som er i gang i kommunen, som prosjektet med rent vann til alle, de har også andre større prosjekter som skal settes i gang og som ordføreren ønsker å være med på.

Knut Store.

Nesseby-ordfører Knut Store mener han er en åpen ordfører, og vil ikke gi fra seg ordførerkontoret i høst.

Foto: Mette Ballovara / NRK Sápmi

- Jeg ser jo også de utfordringene som kommer med kommunesammenslåingen, men nå har vi et utvalg som jobber videre med det.

Skulle hatt flere lister

Ordføreren ser at det bare stilles fire lister til høstens valg, noe han mener er synd, for han hadde ønsket mange flere med, som ved tidligere valg.

- Vi har hatt stor valgdeltakelse ved kommunevalget, men hvordan det blir etter høstens valg er vanskelig å si, jeg håper folk stiller opp om de listene som stiller til valg, avslutter Knut Store.