Hopp til innhold

Omstridt oljerør lekker: – Dette er illevarslende for menneskene i området

Allerede før oljerørledningen Dakota Access pipeline er i full drift, har det oppstått lekkasje. Framtiden i våre hender mener dette viser at demonstrantene hadde rett i sin frykt.

Demonstranter protesterer mot Dakota Access pipeline

– FIKK RETT: Sindre Tollefsen i Framtiden i våre hender mener at urfolkene som har protestert mot den omstridte oljerørledningen Dakota Access pipeline allerede har fått rett i sin frykt.

Foto: Stephanie Keith / Reuters

– Dette skjer jo selv før oljeledningen har kommet ordentlig i gang, og det skjer kun kort tid etter at det samme selvskapet hadde et kjempe stort oljesøl et annet sted i USA, sier kommunikasjonssjef i Framtiden i våre hender, Sindre Tollefsen til NRK.

Den omstridte oljerørledningen Dakota Access pipeline lekket 318 liter olje i starten av april. Det melder nå flere amerikanske nyhetsmedier, deriblant CNN.

«The Black Snake» kaller urfolkene i Nord Dakota i USA oljerøret. Bakgrunnen for navnet er en gammel spådom om noe ondt som skulle komme. I flere måneder protesterte flere hundre urfolksgrupper, og til sammen flere tusen demonstranter mot at oljerøret skulle ferdigstilles.

De fryktet at oljerøret skulle lekke, og dermed forgifte drikkevannet deres. I tillegg sier de berørte stammene i Standing Rock Sioux reservatet at utbyggingen av oljerørledningen har ødelagt hellige områder.

– Illevarslende

Sindre Stranden Tollefsen

KRITISK TIL OLJERØR: Kommunikasjonssjef i Framtiden i våre hender mener denne lekkasjen er et forhåndsvarsel til hva som kan skje i fremtiden.

Foto: Kirkens Nødhjelp

– Dette er illevarslende for de menneskene som bor i dette området, sier Tollefsen om oljelekkasjen, som mener denne oljelekkasjen er et forhåndsvarsel på hva som kan skje.

At oljerørledningen har en lekkasje allerede før det er i full drift, mener han viser at urfolkene som demonstrerte mot oljerørledningen hadde rett.

– Denne gangen klarte de å rydde opp i lekkasjen, men jeg mener at når man etter så kort tid får en lekkasje, så viser det at de bekymringene man har hatt har vært berettiget, mener Tollefsen.

– Ikke uvanlig med lekkasje

NRK har tatt kontakt med hovedeieren til oljerørledningen, selskapet Energy Transfer, men har foreløpig ikke lyktes å få svar hverken på telefon eller via e-post.

Lekkasjen skjedde i Sør Dakota, som er en av de fire statene den 1900 km lange ledningen går igjennom. Miljøforsker for avdelingen for miljø- og naturressurser i Sør Dakota, Brian Walsh, sier til CNN at slike små lekkasjer ikke er uvanlige.

– Vi fikk ryddet kjapt opp i det, og det medførte ingen skade i området, sier Walsh til CNN.

I Dakota Access pipeline sine egne faktanettsider, så bedyrer selskapene at oljerørledningen er av nyeste teknologi, og skal tåle både ekstremvær og naturkatastrofer.

Korte nyheter

 • Ådå girjjevuorkkár Hábmerin

  Bendik Osland Kalsnes Nesoddenis la fássta virgev oadtjum girjjevuorkkárin Ájluovta girjjevuorkán Hábmerin. Duodden la sån skåvllågirjjevuorkkár Hábmera girjjevuorkán ja Knut Hamsun joarkkaskåvlå girjjevuorkán.

  Kalsnes Hábmerij bådij basádismánon åvdep jage ja bargaj dalloj sadjásattjan Hábmera girjjevuorkán.

  Dá giesse l nuora giessebargo tjadá The Quartz Corpan mállim ja divvom girjjevuorkáv Ájluovtan.

  Dav tjálla Nuorttasáltto avijssa.

 • Savnet 68-åring funnet

  Den 68-årige mannen, som har vært savnet i Jokkmokksfjellene i over ei uke, ble funnet i live på søndag. Mannen ble funnet ved en innsjø på norsk side av grensen, i Hamarøy kommune, av politi og fjellredningssøkere. Han ble sendt til Gällivare sykehus for helsesjekk.

  – Han hadde drikket væske, så han var piggere enn jeg hadde sett for meg, sa politipilot i Boden Markus Sammeli, som fant mannen. Dette skrives SR Sámeradio på deres nettsider.

 • Sámi álbmotluohti válljejuvvon   

  Áillohačča dahje Nils Aslak Valkeapää luohti «Sámi eatnan duoddariid» válljejuvvui Sámi álbmotluohtin sámiid 22. konferánssas Jielleváris mannan vahkkoloahpa. Sámi čearddalaš dovddaldagaid lávdegoddi jelgii luohti ovdanbuktá sámiid ráhkisvuođa Sápmái. Luođi dajahusaid heivehit buot sámegielaide ja luohteárbevieruide. SR Sámeradio kulturbargi Åsa Simma mielas lea mávssolaš go leat válljen álbmotluođi go jurddaša ahte juoigan lei gildojuvvon.

  Guldal ságastallama suinna dás.