Omstridt helsesenter opp til ny behandling

I fjor stoppet Tysfjord kommune forprosjektet til et omstridt helsesenter. Men ordføreren lover nå at saken skal opp til ny behandling.

Tor Asgeir Johansen

Ordfører i Tysfjord, Tor Asgeir Johansen under gårdagens kommunestyremøte.

Foto: Simon Piera Paulsen / NRK

– Den tar jeg imot, sier ordføreren.

I gårsdagens kommunestyre ble det igjen debatt om hvordan Tysfjord kommune skal løse utfordringene knyttet til helse og heldøgns omsorgsplasser på kommunens sørside.

Opposisjonen bestående av Felleslista, Sv, Sp og Tysfjord bygdeliste benyttet anledningen til å gjenoppta den hete debatten om et tverrkulturelt distriktsmedisinsk helsesenter (TDMS), som har foregått over flere år.

Ordføreren tok imot saken med åpne hender, og lovte at den kommer opp på neste kommunestyremøte.

– Vi har lite tid til å gå gjennom saken i dag, så den kan vi sette på sakskartet til neste møte. Slik har vi mulighet til å komme frem til gode forslag. Så den tar jeg imot, sa han i gårdagens kommunestyremøte.

Dette sier ordføreren til tross for at saken ble nedstemt i dagens kommunestyremøte.

Målet med et slikt senter er å få et permanent helse- og sosialfaglig tilbud som det offentlige skal drive, og som er tilpasset til den tverrkulturelle virkeligheten i lulesamisk område.

Et omdiskutert senter

Det er ikke første gang Tysfjord kommune diskuterer denne saken, som har vært et stridstema i mange år.

I 2008 satte Tysfjord kommune i gang arbeidet med dette senteret, men saken fikk en helomvending da kommunen i oktober 2013 skrinla planarbeidet om et tverrkulturelt distriktsmedisinsk senter på Drag i Tysfjord.

Senere har Sametinget engasjert seg, men Tysfjordordføreren helte da kaldt vann over TDMS-planene.

– Det blir ikke en videreførelse av TDMS-arbeidet og Tysfjord kommune har et vedtak som har stoppet det, sa ordføreren til NRK i mars i år.