NRK Meny
Normal

Omkamp om samisk forvaltningsområde

Sandra Borch lurte på hva som skjer med samiske spørsmål i Lavangen ved en sammenslåing i møtet med senterpartileder Trygve Slagsvold Vedum.

Sandra Borch og Sp leder Trygve Slagvold Vedum
Foto: Norpix

Sandra Borch, som i dag er politisk representant for Sp i Tromsø, dukket opp da senterpartileder Trygve Salgsvold Vedum dukket opp på formannskapsmøtet i Lavangen med ordførerne fra Bardu og Salangen med seg. Naturligvis ble kommunereformen det store tema da sjefen for distriktspartiet kom på besøk.

Borch har tidligere vært lokalpolitiker i Lavangen.

– Jeg startet min politiske løpebane som leder av samepolitisk utvalg her. Lavangen er i dag samisk forvaltningsområde og jeg lurer på hva som skjer med dette ved en sammenslåing. Det kan ikke regjeringen svare på, men sier at det skal vi ta på sikt. Det holder ikke, slår Borch fast.

Konflikt

Hun er redd for at det med en sammenslått storkommune ikke er en selvfølge at den vil inn i et samisk forvaltningsområde med særlig ansvar for samisk språk og kultur.

Dermed vil det bli en politisk omkamp om dette tema.

– Da kan man få en større konflikt om samiske spørsmål, sier Sandra Borch som er en varm talsmann for små kommuner og viser til at de jo driftes meget godt.

Travelt

– Dette viser jo at tidspresset i forhold til de samiske spørsmålene er for stort. Statsrådene har det for travelt med å slå sammen kommuner. Man må jo finne svar på de mange spørsmålene man står overfor først.

Det sier senterpartileder Trygve Slagsvold Vedum omkring utfordringene med det samiske forvaltningsområde som Lavangen har vedtatt.