Ombud om Paradise Hotel: – TV3 har tråkket over en grense

– Vi har fått flere reaksjoner på fremstillingen av samer i Paradise Hotel. Mange opplever å bli krenket, og det er alvorlig, sier diskrimineringsombudet. TV3 svarer blant annet at programmets tidligere postprodusent «selv har samisk bakgrunn».

Paradise hotel og samefamilie

FÅR SKARP KRITIKK FOR DETTE: Likestillings- og diskrimineringsombudet har mottatt flere klagehenvendelser på at realityserien brukte dette historiske samefamilie-bildet til å illustrere realityseriedeltagere som «nederst på rangstigen».

Foto: Skjermdump fra TV3 / bildemontasje av NRK

Sunniva Ørstavik

Likestillings- og diskrimineringsombud, Sunniva Ørstavik.

Foto: CF-Wesenberg / kolonihaven.no

– Som en stor og viktig kringkaster har TV3 et ansvar, også i et program som kommer med sleivspark.

– Jeg vil nå ta kontakt med kanalen og få klarhet i hvilke vurderinger de har gjort i denne saken, samt understreke viktigheten av å ikke bygge opp under stereotypier.

Dette sier likestillings- og diskrimineringsombud, Sunniva Ørstavik, etter at Paradise Hotel er blitt klaget inn til ombudet.

Flere har reagert på at realityserien i én episode brukte et historisk bilde av en samefamilie, til å illustrere to av programdeltagerne befinner seg nederst på rangstigen.

– I dette tilfellet har TV3 tråkket over en grense, tillegger hun.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Fra Paradise Hotel den 18. mars på TV3

Slik brukte Paradise Hotel samefamilie-bildet fra 1897, til å illustrere «laverestående deltagere».

Du kan også se det aktuelle klippet her (ekstern lenke).

– Alvorlig krenkelse

Likestillings- og diskrimineringsombudet har hittil mottatt 11 klagehenvendelser om Paradise Hotel-episoden. Disse blir nå behandlet av ombudets jurister.

– Vi har fått flere reaksjoner på fremstillingen av samer i Paradise Hotel. Mange opplever å bli krenket av TV3, og det er alvorlig, sier ombud Sunniva Ørstavik.

Hun mener TV-programmer bør være varsom med å bruke minoriteter i humoristisk sammenheng.

– Det er viktig å være klar over at man ved lite gjennomtenkt bruk av humor, risikerer å bygge opp under negative stereotyper om grupper i samfunnet. Dette kan igjen bygge opp under diskriminering, trakassering, og vold, og er noe vi må ta alvorlig, bemerker Ørstavik.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

ORIGINALBILDET: Familien til Ketil Lenert Hansen. Bildet er tatt i 1897.

ORIGINALBILDET PARADISE HOTEL BRUKTE: Ketil Lenert Hansens familie, tatt i 1897 ved Kanstadfjorden i Lødingen i Nord-Norge.

Foto: Photoglob AG Zürich

Ville illustrere avstand til Mexico

Programdirektør i TV3, Andreas Bakka Hjertø, mener programmet ikke hadde diskriminerende intensjoner overfor samer. Han svarer på kritikken fra ombudet slik:

– Vi beklager til de som føler seg støtt av denne korte sekvensen i programmet. Intensjonen var en annen enn det noen har oppfattet den som. Det har selvfølgelig ikke vært til hensikt å diskriminere noen.

– Ofte tas det visuelle grep i Paradise Hotel, og i dette tilfellet var meningen å illustrere at noen var langt unna Mexico. Vi innser at det i dette tilfellet kan ha kommet feil ut, sier Hjertø.

Påstår å ha hatt samisk medlem i produksjonsteamet

– Vi vil understreke at det ble ikke ytret noe negativt om samer eller samisk kultur i programmet. TV3 vil alltid som en seriøs tv-kanal aldri bevisst diskriminere noen, sier programdirektør Hjertø.

– Vi kan også nevne at daværende postprodusent på Paradise Hotel selv har samisk bakgrunn, og da sier det seg vel kanskje selv at det ikke var i noens interesse å komme med samehets, det ville ikke blitt godt mottatt.

Fra andre kilder har NRK fått opplyst hvem denne tidligere postprodusenten skal være. Det har dessverre ikke lyktes NRK å komme i kontakt med vedkommende, etter gjentatte forsøk over telefon.

Pressebilde Paradise Hotel 2015

OMSTRIDT REALITYSERIE: Paradise Hotel på TV3, med programleder Triana Iglesias.

Foto: Per Heimly / TV3