Tett inntil - barn og foreldre

En tjuetalls personer overvar kunstustilling åpning sist lørdag på Senter for Nordlige folk i Manndalen. Både prosjektleder og publikum er fornøyd med ustillinga som er åpen til 24. februar i år.

Tett Inntil utstilling
Foto: Klemet Anders Sara / NRK Sapmi

Maria Kantuta Borda

Maria Kantuta Borda fornøyd med åpning av 'Tett Inntil' utstillinga.

Foto: Klemet Anders Sara / NRK-Sapmi

Museumsleder, Irina Haugane og prosjektleder for "Tett Inntil" utstilling, Maria Kantuta Borda var meget fornøyd etter at de hadde åpnet utstillinga på museet på Senter for nordlige folk senter i Manndalen, Nord-Troms.

Tradisjonelle bæremetoder

Utstillinga viser forskjellige metoder for å bære barn praktiserers av kvinner i forskjellige verdensdeler, og spesielt urfolk. Samtidsmuseet for nordlige folk setter fokus på urfolks kunnskaper og spesielt kvinners kunnskaper.

På ustillinga får publikum se ulike bæremetoder, i enkelte områder bæres barna i brystsida hos mor, mens andre steder bæres på ryggen. Blant samene har det vært mest praktisk å bære barna i komsa.

Fikk prøve bæremetodene

Bæremetode fra Nyias-folket

Tania Lopez og sønn, Ivan.

Foto: Klemet Anders Sara / NRK Sapmi

Tania Lopez fikk prøve bæremetodene med sin 7 måneder gamle sønn, Ivan. Det virket som begge synes det var fint å prøve noe nytt. Ivan satt stille mens moren, Tania pakka barnet inn i tre forskjellige bæredrakter og gikk fra og tilbake.

Sajane Olsen og komsa

Sajane Olsen og komsa hun lå i da hun var liten.

Foto: Klemet Anders Sara / NRK-Sapmi

11 år gamle, Sajane Olsen fra Manndalen fikk se komsa som hun selv har lugget i da ho var liten. Hun synes det er rart at det var plass til henne i den, men tror at hun lå trygt i komsa. – Når jeg ikke fikk sove i senga, så brukte mor å legge meg i komsa, og da sovnet jeg, foreller Sajane.

Hør prosjektleder Maria Kantuta Borda om utstillinga: