– Jeg hadde forventet mer

Olli mener Norge har mer enn nok penger.

Egil Olli

Egil Olli går av som sametingspresident denne uken.

Foto: Carl-Gøran Larsson / NRK

– 400 millioner kroner er en betydelig sum som Sametinget kan bruke. Regjeringen har også fulgt opp løfte sitt om å bevilge penger til samisk språk og kultur over en fem års periode, sier sametingspresident Egil Olli som går av denne uken.

Olli nøler imidlertid ikke med å vise til hvilke behov det samiske samfunnet har når han kommenterer foreslaget til statsbudsjett.

– Vi trenger mer

– Jeg hadde forventet et skikkelig løft nå. Det er kun lønns- og prisstigningen som er innarbeidet i forslaget. Vi har mange tiltak innen språk, kultur, museum- og kulturinstitusjoner som hadde trengt mer penger, sier Egil Olli til NRK.

Presidenten legger ikke skjul på at han er skuffet over at byggingen av et sørsamisk museum i Snåsa ikke er med i budsjettforslaget.

– Samene i området hadde virkelig fortjent et skikkelig bygg. Norge har mer enn nok penger til å bygge samiske kulturbygg, sier han.

Avtroppende sametingspresident Egil Olli håper den nye regjeringen ikke endrer for mye på budsjettet.

Ann-Mari Thomassen

NSRs påtroppende sametingsråd Ann-Mari Thomassen.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

– Jeg tror ikke Siv Jensen har endret synet på bevilgninger til samiske formål så mye at hun foreslår en økning i budsjettforslaget til den nye regjeringen, sier han.

– Ikke fornøyd

Påtroppende sametingsråd Ann-Mari Thomassen fra Norske Samers Riksforbund (NSR) er ikke fornøyd med forslaget til nytt statsbudsjett.

– Vi er foreløpelig avventende ettersom det kommer en ny regjering. Dette forslaget tar bare hensyn til den generelle prisstigningen, sier Thomassen til NRK.

Også NSR-toppen er skuffet over at Saemien Sijte sørsamisk museum og kultursenter i Snåsa ikke er på statsbudsjettet.

– Mange er nok skuffet i dag, sier hun.

Thomassen får ansvaret for budsjettsaker i Sametinget dersom NSRs sametingsråd velges under konstitueringen onsdag.

Korte nyheter

 • Sennalandet stengt i mange timer

  E6 over Sennalandet i Finnmark vil forbli stengt i mange timer utover kvelden, etter en dødsulykke fredag ettermiddag. Det opplyser politiet på ulykkesstedet. Omkjøring mellom Alta og Hammerfest er nå via Lakselv. Strekningen er på 356 kilometer.

  E6 Sennalandet
  Foto: Hanne Wilhelms / NRK
 • 356 nye koronasmittede i Norge

  Det siste døgnet er det registrert 356 koronasmittede i Norge. Det er 152 færre enn samme dag i forrige uke.

  De siste sju dagene er det i snitt registrert 399 koronasmittede per dag. Tilsvarende snitt for sju dager siden lå på 450, så trenden er synkende.

  Torsdag var 95 koronapasienter innlagt på sykehus. Det var to flere enn dagen før.

  Koronavirus
  Foto: CDC
 • Munnbindkravet på OSL fjernes

  Ullensaker kommune har opphevet munnbindpåbudet på Oslo Lufthavn Gardermoen. Det melder Flysmart24.

  – Munnbindpåbudet på Oslo lufthavn oppheves i dag, bekrefter kommunikasjonsrådgiver Iselinn Næss i Ullensaker kommune overfor nettavisa.

  Det er kommuneoverlegen i Ullensaker som har tatt beslutningen. Den kommer etter at alle flyselskapene har kuttet ut pålegget om munnbindbruk om bord.

  Kvinne med munnbind sitter på Gardermoen mens en heimevern-soldat passerer i bakgrunnen
  Foto: Bjørn Olav Nordahl / NRK